Muskatni oraščić

by | aug 15, 2017 | Svaštara | 0 comments

muskatni-orasciciOvaj blagotvorni plod olakšava varenje, ublažava gorušicu, otklanja gasove, pomaže u lečenju hroničnog kolitisa, dijareje i gastroenteritisa.

Lekovita svojstva

U zemlji porekla – Indiji, muskatni orah ima dugu tradiciju lečenja, a njegova lekovita svojstva sve više se cene i u savremenoj fitoterapiji. Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u lečenju infekcija usta i desni, a najbolji je prirodni lek protiv gingivitisa.

Mleveni plod olakšava varenje, ublažava gorušicu, otklanja gasove, snižava nivo holesterola i masti u krvi, leči dijareju i gastroenteritis. Zbog antiupalnog dejstva, fitolekovi sa muskatnim orahom preporučuju se kao dopunsko sredstvo za lečenje bolesti unutrašnjih organa. Ovaj blagotvorni začin opušta mišice, relaksira telo i ima umirujuće dejstvo. Preparati sa muskatnim orahom pomažu u lečenju ekcema, a topli oblozi smanjuju tegobe izazvane reumatizmom. Muskatni orah poznat je i kao snažan afrodizijak, zbog čega se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškaracima sa oslabljenom seksualnom funkcijom.

Doziranje

Korišcenje muskatnog oraha u lečenju, pa i kulinarstvu, podrazumeva striktno pridržavanje pravila o doziranju. Maksimalni dnevni unos ovog začina ne treba da bude veći od 3 grama, dok u koncentracijama većim od 5 grama pokazuje i neke negativne osobine – deluje psihoaktivno i može izazvati anksioznost, uznemirenost, čak i blage halucinacije, zbog čega ne bi trebalo da ga upotrebljavaju pacijenti sa dijagnostikovanim psihičkim problemima.

Pasta protiv stomačnih tegoba

Pomešati kašiku muskatnog oraščića i pola kašičice kima u prahu sa malo hladne vode, mešati dok ne nastane pasta. Čuvati na hladnom mestu. U slučaju stomačnih problema, zagrejati 200 ml vode, dodati 3 g paste, mešati 30 sekundi da se rastvori. Kada postane mlako, popiti u manjim gutljajima.

Za ublažavanje gorušice

Skuvati čaj od nane i dodati malo struganog muskatnog oraščića. Poklopiti, a kada se ohladi, popiti. Pomaže u slučaju upale digestivnog trakta, eliminiše gorušicu i gasove.

Melem protiv ekcema

Rastopiti kašiku pčelinjeg voska I dodati 3 g samlevenog muskatnog oraha. Dobro promešati, preliti u staklenu posudu i ostaviti da se stvrdne. Mazati kožu zahvaćenu ekcemom nekoliko puta dnevno.

Rastvor protiv gingivitisa

U čašu proključale vode dodati pola kašicice muskatnog oraha u prahu. Ostaviti da se ohladi i ovom tečnošću tokom celog dana ispirati usta. Ne gutati tečnost. Pomaže u slučaju svih oralnih infekcija.

Za lečenje reume

Rastopiti 2 kašike svinjske masti, pa dodati 3 kašike suncokretovog ulja. Kada se zagreje, dodati kašiku muskatnog oraha u prahu I promešati. Ostaviti da se ohladi u staklenoj tegli. Kašiku preprata dobro zagrejati pre upotrebe, naneti na gazu i držati na mestu zahvaćenom reumom 20 minuta.

Tinktura protiv nesanice

U šolju 70% alkohola dodati kašičicu muskatnog oraha, dobro promešati i ostaviti na suncu 5 dana. Čuvati na hladnom mestu. U slučaju nesanice, uzbuđenosti i nervoze, ukapati od 10 do 15 kapi tinkture u kašiku meda i polako rastopiti u ustima.

zenstvena.com

0 Comments

Submit a Comment