SIĐIMO U GRADOVE DA BIJEMO GADOVE

ibrahim-cikicIako se lokalna samouprava trudi da „Ratkovićeve večeri poezije“ u Bijelom Polju predstavi kao prvorazredni kulturni događaj činjenice govore drugačije. Onog momenta kada je optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić 1993. godine dobio nagradu „Risto Ratković“ za pjesmu „Siđimo u gradove da bijemo gadove“ Ristove večeri poezije su promijenile „karakter“ u Radovanove večeri genocida.

Doduše, u formalno-pravnom smislu večeri su i dalje zadržale izvorni naziv ali ne i suštinski. Ristove antifašističke ideje zamijenjene su Radovanovim fašističkim! Ova godina je prelomna iz više razloga ali pomenut ću samo jedan. Risto Ratković-Radovan Karadžić neriješeno, rezultat 23:23.

Dakle, ova godina je presudna za obraz antifašističkog i slobodnoumnog Bijelog Polja. Tršovog i Ristovog Akova. Ukoliko i dalje ratni zločinac Radovan Karadžić ostane nosilac laureata Ratkovićeve nagrade fašizam je i de fakto i de jure pobijedio u Bijelom Polju i Crnoj Gori.

Imajućiu vidu ove činjenice prošle godine u julu mjesecu okupili smo se u neformalnu antifašističku grupu građana Bijelog Polja i pokrenuli inicijativu i peticiju za oduzimanje nagrade Karadžiću. Peticiju je za samo jedan dan potpisalo preko dvije stotine ljudi svih nacionalnosti, kako iz Crne Gore tako i iz novonastalih država bivše nam domovine. Cilj nam je bio pomoći i olakšati posao prvom čovjeku Tršovog grada da bezbolno vrati antifašistički duh Ratkovićevih večeri poezije. Očekivali smo da će aktuelni gradonačelnik zato što nije ni na kakav način učestvovao u nagrađivanju Karadžića iskoristiti priliku i podržati ideju. Nažalost, svojim (ne)činjenjem on je čvrsto ostao na pozicijama partije koja tri decenije razara civilizacijske i sve ostale vrijednosti države i društva.

Poštujem svačije pravo na vlastiti izbor vjere, ideologije, nacije… ali se gnušam manipulacija.

Na zahtjev gradonačelnika u januaru mjesecu t.g. po najžešćoj zimi došao sam iz Sarajeva u Bijelo Polje. Naš susret je protekao u prijateljskoj atmosferi. Obećao je da će konačno poslije šesnaest godina učini sve što je u njegovoj moći i urediti (betonirati) trotoar u ulici Treće sandžačke brigade, u kojoj se nalazi rodna kuća Rifata Burdžovića-Trša.

Dogovorili smo se i da on organizira radni sastanak sa direktorom JU „Risto Ratković“ i potpredsjednicom SO Bijelo Polje kako bi precizirali način kako da se oduzme nagrada Karadžiću.

I umjesto da iskoristi priliku i prekine daljnje ponižavanje grada, pjesnika Ratkovića i Bjelopoljaca suprotno dogovoru gradonačelnik je odriješio opštinsku kesu i preko poslušnih i podobnih Bošnjaka bliskih vlasti nagovorio Abdulaha Sidrana da učestvuje na dvadeset i četvrte „Radovanove večeri genocida!“ Na taj način je poslao jasnu poruku svim Bošnjacima Sandžaka i Crne Gore. Glupani bošnjački samo je pitanje dana kada ćemo konačno sići u gradove da bijemo gadove.

Pisac Marko Vešović je odbio da bude nosilac laureata „Risto Ratković“ sve dok se zločincu Karadžiću ne oduzme nagrada ali zato Bošnjaci za sitne privilegije i krvave eure odrađuju najprljavije poslove u korist zločinca Karadžića i aktuelne vlasti. Zbog vlastitih stražnjica i lagodnog života igraju se sa sudbinom naroda. Dovode nas na samu ivicu animalnog opstanka. Bojim se da pripadnici manjina koji nisu uspjeli pobjeći od vladavine Udružene zločinačke organizacije ne budu upravo zahvaljujući svojim „predstavnicima“ odvedeni pod nož. Što bi rekao pokojni Mladen Delić: „Ljudi, pa da li je to moguće?!“

Da je bilo volje od strane SDP-a kada su godinama predsjedavali parlamentom i krili od poslanika prijedlog zakona o lustraciji danas ne bi bilo potrebe za ovim tekstom. Siguran sam da bi sve bilo drugačije. Ovako bojim se da su male šanse za mirnu tranziciju vlasti do koje u to nema nikakve sumnje mora jednoga dana doći. Ako ništa drugo otići će biološki.

Zbog današnjih ministara i učesnika u vlasti bojim se da nas ne budu proganjali i partizani i četnici i zelenaši i bjelaši. I jedni i drugi naći će načina da se naljute na manjine. Zato je i politika aktuelne crnogorske vlade postavljati poslušne ministre iz redova manjinskih naroda. Nimalo nije slučajno da baš ona ministarstva koja „donose“ najbolnije odluke po građane pripadaju Bošnjacima.

Upravo na taj način vlada dodatno radikalizuje političku scenu i širi nacionalnu i vjersku mržnju. Režim je apsolutno svjestan činjenice da onog momenta kada zaživi pravni sistem njihovo mjesto boravka je Spuž. Za razliku od vremena kada su dolazili na vlast i kada nisu imali šta izgubiti ovoga puta je ogromni kapital u igri. Oligarsi i tajkuni neće se lahko predati. Siguran sam da će na krilima nacionalizma pokušati braniti neodbranjivo.

Eksperiment sa Marovićem pokazao im je da nije baš lahko robijati. Zato će ratovati. Potvrda ove konstatacije su i “Radovanove večeri genocida” u Bijelom Polju. Bliži se vrijeme raspleta. Loš predznak za nacionalne manjine je i neosporna činjenica da će ove godine Radovan pobijediti Rista.

Istina rezultat je tijesan u pitanju je samo jedna godina ali šta je to na ovoj moralnoj inflaciji. Za njih je fašizam uvijek bio inspiracija.

Iskreno se nadam da će građani Crne Gore prepoznati podle igre aktuelne vlasti i da neće generalisati narode zbog određenih likova koji su ključni igrači u širenju mržnje. Ti likovi imaju imena i prezimena i oni ni u kom slučaju ne predstavljaju narod. Oni govore isključivo u svoje ime. Krajnje je vrijeme da se dozovemo pameti. Ne palimo se na njihove perfidne podvale. U istom loncu i na istoj vatri se svi kuhamo. Kako Bošnjaci tako i Srbi, Albanci, Crnogorci i Hrvati. Svi odlično znamo ko nas je doveo do ovog stanja. Krajnje je vrijeme da povedemo računa o sebi.

Lahko je njima ratovati sa nama i našom djecom dok njihova uživaju u mondenskim ljetovalištima širom dunjaluka.

Pa neka su nam srećne Radovanove večeri genocida i ovog puta kao i devedesetih u režiji DPS.

Objavio/la na 13:41. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-