Prag:Hiljade ljudi na čelu sa gradonačelnicom u gej paradi

LGBT_sigurnostHiljade Čeha prošle su danas u živopisnoj povorci, sa odjećom ili detaljima u bojama duge, noseći šarene balone, na 15 alegorijskih vozila, plešući u ritmu muzike, u tradicionalnoj paradi seksualnih manjina Prag prajd.

Pokroviteljstvo nad gej paradom, koja je centralna manifestacija sedmodnevnog festivala za prava i protiv disikriminacije LGBT populacije, preuzela je kao i ranijih godina gradonačelnica Praga Adrijana Krnačova a danas su sa njom na čelu povorke i ambasadori više zemalja, prije svega Evropske unije, prenosi Beta.

Prag prajd koji se u češkoj prestonici organizuje od 2011. godine ovog puta pozvao je Čehe na festival parolom “Suvišni festival?”, da bi upozorio da, iako su u Češkoj zakonom omogućeni istopolni brakovi a Ustavni sud je nedavno otškrinuo vrata za zaobilazni način homosekualcima i lezbijkama da usvajaju djecu, da gej parada nije suvišna i nepotrebna, jer postoji razlika između pukog tolerisanja i istinskog poštovanja prava i dostojanstva seksualnih manjina.

Iako u Pragu LGBT aktivisti ne moraju da strahuju od fizičkih napada ekstremista kao u susjednim zemljama, recimo u Slovačkoj i Poljskoj, gdje parade redovno štite kordoni specijalaca a u praškoj povorci je tradicionalno i masa heteroseksualnih Pražana, Prag prajd ipak prate manji protesti, većinom vjernika i tzv. pokreta za život, odnosno protivnika abortusa.

I danas se na početku gej parade na Vaclavskom trgu jedan Čeh sa transperentom protiv parade upustio u živu diskusiju i pokušaj da homoseksualce preobrati i ubijedi da su muškarci koji u stvari žele ženu ali bez uspjeha a mnogi učesnici gej parade su tu kraću raspravu iskoristili da sa njim naprave selfi.

“Za ovih sedam godina Prag prajd je postao veliki festival koji privlači i strance. Turisti obožavaju Prag a posebno ga obožavaju LGBT turisti. Prema našim istraživanjima četvrtina učesnika festivala su stranci. Prag pokazuje da je grad otvoren za sve”, kazala je agenciji ČTK direktorka Prag prajda Kateržina Saparova.

Ekonomisti procjenjuju da je čist prihod turizmu i ugostiteljima u Pragu od turista koji dođu na Prag prajd za tih nedelju dana oko šest miliona eura.

Učesnici gej parade nakon prolaska centrom Praga okupili su se u parku Letna na velikom koncertu koji traje do večernjih sati.

Objavio/la na 16:56. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-