Juventas:Integritet i zdravlje u fokusu Međunarodnog dana mladih

NVO Juventas tradicionalno obilježava 12. avgust, Međunarodni dan mladih, ove godine sa porukom „Brinimo o sebi i svom zdravlju“.

Kao i prethodnih godina, želimo da se javnost usmjeri na mlade, njihove probleme, potrebe, potencijale, aktvno učešće u životu zajednice i odlučivanju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i rad, uspješu tranziciju od adolescencije u svijet odraslih, podršku pri stvaranju sopsvenih porodica, jačanje integriteta, te zaštitu ljudskih prava svih mladih.

Po popisu stanovništva iz 2011, više od petine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori čine mladi uzrasta od navršenih 15 do 30 godina i time predstavljaju jednu od najvećih, ali i nevidljivih, društvenih grupa. Brojne potrebe i problemi mladih nisu zastupljeni u javnim politikama, a često, ako i jesu prepoznati u dokumentima, odsustvom implementacije zakona i strategija, kao grupa, mladi ostaju zanemareni u praksi. Mnogi mladi su pogođeni siromaštvom i ogromnom stopom nezaposlenosti, ali i zabrinuti zbog velikog upliva korupcije, nepotizma i kronizma pri zapošljavanju i napredovanju. Mladi s toga mogu odustati od svog integrieta i brige o sebi, a to se ne smije dozvoliti, piše u saopštenju.

Ove godine naši glavni fokusi su integritet, zatim zdravlje mladih i promocija zdravih stilova života. Želimo poslati poruku da Crna Gora treba da stremi ka tome da postane društvo u kom rastu zadovoljni mladi, koji se školuju ili rade, imajući dostojanstvene životne uslove, mladi koji su sebi važni, pa stoga i o sebi brinu, aktivno doprinoseći svojoj zajednici.

Iz tog razloga će danas biti upriličena radionica „Koliko i kako brinemo o sebi“ koja za cilj ima da ojača mlade u odnosu na faktore rizika po zdravlje koje ovo razdoblje života karakteriše: nedovoljna briga i nemanje potrebnih informacija o seksualnom i reporoduktivnom zdravlju, upotreba psihoaktivnih supstanci (PAS), nasilje, narušena bezbjednost u saobraćaju, nedovoljna briga o mentalnom zdravlju.

Radionica „Koliko i kako brinemo o sebi“ koju vode psihloškinja Jasmina Đukić i Jovan Dašić, stipendista Juventasa, biće organizovana u Omladinskom centru u saradnji sa Unijom srednjoškolaca u subotu, 12. avgusta od 18.00h. Radionica je dio programa kojim Unija srednjoškolaca obilježava ovaj dan.

U okviru radionice „Koliko i kako brinemo o sebi“, biće predstavljena i savjetovališta za mlade, koja funkcionišu u okviru centara za prevenciju primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Objavio/la na 17:44. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-