ISIL se finansirao preko Ibeja

ibejMilitanti terorističke organizacije ISIL zaključili su fiktivni dogovor sa trgovinskom onlajn-platformom Ibej za finansiranje svoje kriminalne djelatnosti u SAD, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na tajna dokumenta FBI.

Novčana sredstva je dobijao izvjesni Muhamed Elšinavi, koji je 2016. godine uhapšen u Merilendu pod sumnjom da je pomagao ISIL.

On je na Ibeju nudio štampače na prodaju, dok su njegovi pomagači bili kupci i uplaćivali su novac prodavcu preko platnog sistema Pejpal, prenosi sputniknews.com.

Prema podacima FBI, ta sredstva su bila planirana za finansiranje terorističkih napada ili, kako svjedoči sam Elšinavi, za operativne ciljeve grupe na teritoriji SAD.

List navodi da se takva šema koristi i u drugim državama. U dokumentima sa kojih je nedavno FBI skinuo oznaku tajnosti i koji su predstavljeni Federalnom sudu u Baltimoru, u državi Merilendu, piše da je Elšinavi bio dio globalne terorističke mreže koja se prostire od Velike Britanije do Bangladeša. Svi članovi te mreže kojom je upravljao Siful Sudžen koristili su slične šeme za finansiranje ISIL-a, navodi list.

Centar mreže je bila firma u sferi kompjuterskih tehnologija koju je Sudžen registrovao u Velikoj Britaniji i koja je imala filijalu u Bangladešu i Turskoj.

Većina članova mreže za finansiranja terorizma je uhapšena ili ubijena u koordiniranoj operaciji zapadnih specijalnih službi u decembru 2015. godine. Sudžen je tada likvidiran u napadu drona.

Kompanija Ibej je saopštila da sarađuje sa policijom u istrazi o korišćenju njenog sajta za finansiranje terorizma.

Objavio/la na 20:34. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-