Hipotekarna banka – Vama posvećena (nesponzorisani sadržaj)

Svi znamo što su banke. I na Zapadu a ne kod nas. One su tu da bi nam uzele sve što se može uzeti, i malo više – ako je moguće.

Cijeli razvijeni svijet je dužan bankama. A nerazvijeni je u pravom dužničkom ropstvu: kako države, tako, ili još i više njeni građani.

I ja sam dužan, skoro kao i ovaj provizorujum u kome živim, a koji se od milja zove državom.

Tako dođe vrijeme da refinansiram kredit kako bih kupio drva za ogrijev, vratio sitne dugove, spremio djecu za školu.

Radim isto ono što radi nazovi država, samo što ja još nijesam prodao sve vrijedno što sam imao kao ona, već samo dio vrijednosti.

Ali, sigurnim korakom idem prema tome – i da kuću založim pod hipoteku. Kod nas se tako živi bolje, i to će biti većini građana sigurni koraci bliske budućnosti.

Kako mi je ostalo da vratim od prethodnog kredita oko 2400 eura, pođoh kod svog bankara – meni posvećenog, 15 dana ranije nego sam podigao kredit, da se informišem o uslovima istog. Kaže da bi mi rata bila 115 eura, na tri godine, sa dodatnih 1300 eura zaduženja koliko mi je neophodno.

Što se mora nije teško. Nakon 15 dana dođoh da uzmem taj dnevni džeparac sinova onih koji nas vode sigurnim korakom, i onih koji se dvadesetak godina u Skupštini beskompromisno bore protiv njih. Tada mi moj bankar, banke koja je meni posvećena reče:

– Bolje da uzmete 1400 eura, ako vam treba 1300 eura.
– Zašto?
– Troškovi obrade kredita su vam preko 80 eura, pa…
– Troškovi obrade kredita od 3700 eura, tj.1300 eura(jer za prethodnih 2400 eura su već jednom naplaćeni) su vam preko 80 eura? Hvala vam, poći ću u drugu banku, neću da uzmem kredit.

I tako pođoh u drugu, Lovćen banku. Fino joj je ime, a još Lovćen, sa Njegošem zajedno, nijesmo prodali ili izdali u zakup na 99 godina strateškom partneru.

Tamo mi rekoše da bi mi kod njih rata bila ista kao u meni posvećenoj banci, a troškovi obrade kredita bi mi bili malo preko 40 eura.

Vratih se kod mog bankara i saopštih mu da mijenjam banku.

– Zbog čega? – pita me meni posvećen bankar, meni posvećene banke, sad već malo neprijatnim tonom.

– Tamo su mi troškovi obrade kredita duplo manji, a ostali uslovi identični – odgovorih.

– I vi ćete zbog 40 eura da pređete u drugu banku? Sačekajte par dana, naš Upravni odbor će vam, vjerujem, odobriti da troškovi obrade budu isti!

– Gospođo, meni su 40 eura tri dnevnice i za mene je to velik novac. Neću da ostanem u Vašoj banci, hvala.

U sebi mislim: ovo je kao na tržnici, u Gintašu, kod prodavaca sira.

Usput, da napomenem, da je od mene kao sitnog klijenta Hipotekarna banka za tri godine koliko sam njen klijent po raznim osnovama (kamate, održavanje računa, kamate po minusima, transakacije…) uzela blizu 3000 eura.

Zatim nastaje milion peripetija, kada bih vam ih opisivao, odmah bi prekinuli da čitate tekst. Trajalo je 4 dana. Iz banke, u banku. Izvadi ovo, donesi ono; uplati, popuni, ovjeri, čekaj, potpiši…

Na kraju sam trebao izvaditi potvrdu da sam sva dugovanja izmirio prema Hipotekarnoj banci – nama posvećenoj.

– Uplatite 5 eura za potvrdu?
– Molim? Pet eura za potvrdu na kojoj piše da sam izmirio sve obaveze prema vama?
– Da.

Radim tj. jadim u Fond Pio. Svakog dana izdamo stotine istih ili sličnih potvrda – besplatno. A nijesmo penzionerima posvećini. Bar se tako ne reklamiramo.

Kako su došli do cifre od 5,00 eura (a ne npr.4,70e ili 5,20e) to znaju oni, i oni koji su im odobrili tarifnik usluga.

Od 1300 eura podigunutih kredita izmirio sam dug od blizu 600 eura po kreditnoj kartici (na njoj su kamate i troškovi isti kao kod zelenaša, „država“ kao goni zelenaše, a bankarski zelenaši su zakonom zaštićeni) kod Erste banke. Oni su mi izdali istu potvrdu, bez naknade. Pitao sam u Lovćen banci koliko oni naplaćuju takvu potvrdu. Ne naplaćuju – rekoše.

Shvatih, samo Hipotekarna banka koja je nama posvećena uzima za najobičniju potvrdu 5 eura.

Ovaj tekst im je besplatna reklama, a ako nešto nije istina od navedenog, nek me tuže. Bar banke imaju dobre timove advokata i konekciju sa nazovi državom i nazovi sudstvom. Ja ću se braniti sam, nemam mogućnosti da podignem još jedan kredit kako bih platio takođe zakonom zaštićene pljačkaše – advokate.

Omer Šarkić, bivši klijent Hipotekrane banke – Vama posvećene

Objavio/la na 09:52. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-