Da li suncobran zaista štiti?

suncobranCNN donosi šest mitova o suncu u koje treba prestati vjerovati.

Mit 1: Sve je dobro ako ne izgorite

Čak i ako ste samo jednom bili neoprezni i dobili opekotine, time ste udvostručili šanse da dobijete rak kože. “A u opasnosti ste i čak i ako niste izgoreli, bez obzira na boju kože. Svako tamnjenje oštećuje vašu kožu”, upozorava predsjednik Američkog društva za rak, Martin Vejnstok.

Mit 2: Suncobran vas štiti

Suncobran nije potpuno otporan, posebno jer pjesak reflektuje 17 odsto UV zračenja. Ipak, uvijek je bolje ostati u hladu, samo se pobrinite da se namažete kremom za sunčanje.

Teri Slevin, direktor Savjeta za borbu protiv raka iz Australije, stručnjak za rak i javno zdravstvo u zemlji u kojoj su zračenja najjača, kaže da suncobran ne može da štiti od indirektnih zraka koje se odbijaju od površine koja vas okružuje (pjesak, voda, beton…). Kada biste to preračunali u zaštitne faktore, suncobran je kao krema s minimalnom zaštitom, te čak i manje ako ste bliže vodi i pjesku.

Mit 3: Sunce ne prolazi kroz prozore

U stvarnosti, staklo sprečava prolazak samo UVB zraka, ali UVA zračenja i dalje mogu ući. Zato odrasli nekada imaju više pjegica na jednoj strani lica, jer sunce obično udara u tu stranu njihovog automobila dok voze.

“Da biste se zaštitili, nanesite kremu na sva izložena mjesta prije ulaska u vozilo”, poručuje Entoni Mancini, šef pedijatrijske dermatologije u čikaškoj Dečjoj memorijalnoj bolnici.

Mit 4:Zbog previše zaštitne kreme gubimo vitamin D iz sunca

Američka akademija za dermatologiju i Fondacija za rak kože tvrde da djeca i odrasli dobijaju dovoljno ovog vitamina kroz hranu bogatu njim, poput mlijeka i narandžinog soka. Čak i ako koristite kremu, male količine UV zračenja prolaze u vašu kožu i dobijate vitamin D.

Mit 5: Ako je napolju oblačno, ne treba vam krema za sunčanje

Čak 80 odsto UV zraka može proći kroz oblake, pa i tokom zime. Posebno se pripazite ako ste na zimskom odmoru. Što ste na većoj visini, više ste izloženi suncu.

Mit 6: Osamdeset odsto oštećenja kože zbog sunca dešava se prije 18. godine

Morate da štitite kožu vaše djece, ali i vašu, jer oštećenja nastaju tokom cijelog života. Djeca uvijek gledaju šta njihovi roditelji rade, stoga ako im budete savjetovali da se namažu, a sami to ne budete radili, teško da će vas poslušati.

CNN /b92

Objavio/la na 06:56. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-