“Dobar” holesterol je zabluda?

HOLESTEROLU medicini se već godinama smatra da “loš” holesterol doprinosi začepljenju arterija i povećanju rizika od nastanka srčanih bolesti, dok “dobar” to sprečava. Najnovija studija, međutim, pokazuje drugačije.

Ispostavilo se da je holesterol mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili i da visok nivo “dobrog” holesterola možda nije tako efikasan.

U istraživanju sprovedenom 2012. godine, naučnici su ispitivali osobe koje prirodno imaju visok nivo “dobrog” holesterola.

Prateći prethodno navedenu logiku, ove osobe bi trebalo da imaju najmanji rizik da obole od srčanih bolesti, ali su rezultati pokazali da se ne razlikuju od osoba sa normalnim nivoom HDL holesterola.

Ljekari su, takođe, u drugim, nezavisnim istraživanjima, pokušali ljekovima da povećaju nivo “dobrog” holesterola kod ispitanika, ali se pokazalo da ovaj postupak nije uspio da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dok visok nivo HDL holesterola svakako ukazuje na to da je vaše srce zdravo, nova saznanja mogla bi da imaju veliki uticaj na to kako trenutno tretiramo ovaj oblik lipida.

Novosti.rs

Objavio/la na 08:22. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-