Zaradio na ‘enigmi’

Neimenovani Rumun je nedavno na ‘buvljaku’ kupio za 100 eura uređaj koji mu je prodavac predstavio kao starinsku pisaću mašinu, a riječ je, u stvari, bila o njemačkom uređaju za šifrovanje i dešifrovanje važnih poruka iz perioda Drugog svjetskog rata, prenose online mediji.

Na aukciji održanoj u Bukureštu, ta ista mašina sa ‘buvljaka’ dostigla je cijenu od 45.000 eura, koliko je za nju izdvojio anonimni kolekcionar.

Srećni čovek, koji je na ‘enigmi’ zaradio više novca nego što je uložio, profesor je kriptografije “koji je vrlo dobro znao šta kupuje”, rekao je Kristijan Gavrila iz aukcijske kuće ‘Artmark’.

Rumunija je sve do 1944. godine bila saveznik nacističke Njemačke, pa istoričari vjeruju da se na njenoj teritoriji, po podrumima i tavanima, nalazi još neotkrivenih enigmi. Više hiljada ovih uređaja je bilo proizvedeno, ali se veoma mali broj njih našao na aukcijama pred kolekcionarima ratnih memorabilija.

Prošlog meseca jedna enigma prodata je kod Kristija u Njujorku za rekordnih 547.500 dolara, dok je mašina korišćena u filmu “Enigma”, iz 2001. godine, na aukciji dostigla cijenu od 208.137. dolara.

Njemci su bili toliko sigurni u enigmu da su vjerovali da niko ne može da je “provali”, iako je to engleskim kriptolozima pošlo za rukom.

Objavio/la na 07:10. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-