Bankrot zbog selfija majmuna

bonobo-majmunFotograf Dejvid Slejter, koji je objavio čuveni selfi majmuna, saopštio je da je na ivici bankrota zbog tužbe koju je pokrenula PETA, tvrdivši da autorska prava zapravo pripadaju majmunu, ćubastom makaku, Narutu.

Slejter se već godinama bori da obezbijedi autorska prava na fotografiju, a nije mogao da priušti avionsku kartu do San Franciska kako bi prisustvovao najskorijem sudskom ročištu, održanom u srijedu, već je cio događaj pratio od kuće putem interneta, prenose online mediji.

On kaže da nema dovoljno novca da zamijeni pokvarenu fotografsku opremu, niti da plati advokata koji ga predstavlja otkad je proces počeo 2015. godine.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Slejter bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. On tvrdi da su fotografije nastale zahvaljujući njegovoj dovitljivosti da natjera majmune da pritisnu dugme za okidanje fotoaparata, dok su gledali direktno u objektiv.

“To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtijevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke“, rekao je Slejter, prenosi Gardijan.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slejter zatražio od sajtova Tehdert i Vikipedija da prestanu da koriste njegove fotografije bez dozvole.

Sajtovi su odbili, rekavši da fotografija ne može imati autorska prava, jer majmun originalni kreator slike.

Kancelarija za autorska prava SAD je odlučila da autorska prava ne mogu pripadati životinjama.

PETA je 2015. godine podnijela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su majmuna kao šestogodišnjeg mužjaka makaka, Naruta.

Sud je 2016. godine donio odluku protiv PETE, rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava.

PETA je, međutim, podnijela žalbu i na osnovu nje je u srijedu bilo održano ročište.

Objavio/la na 06:20. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-