UNHCR: Raseljeno rekordnih 65,6 miliona ljudi

UNHCR je saopštio da je prošle godine u svijetu broj raseljenih lica porastao na 65,6 miliona, čemu je doprinijela eskalacija sukoba u Јužnom Sudanu.

U godišnjem izvještaju navodi se da je ukupan broj raseljenih u svijetu krajem prošle godine bio veći za oko 300.000 nego krajem 2015. godine.

Agencija UN uračunala je izbjeglice, azilante i lica koja su raseljena unutar svojih zemalja.

U izvještaju se precizira da je prošle godine u svijetu bilo deset miliona novih raseljenih osoba, prenio je AP.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi rekao je da podaci ukazuju na obehrabrujući neuspjeh svjetske zajednice.

“Izgleda da svijet ne može da postigne mir. Imamo stare konflikte koji se otežu i nove koji izbijaju, a ljudi se raseljavaju zbog svega toga. Prisilno raseljavanje je simbol ratova koji se nikada ne završavaju”, rekao je Grandi, prenosi Srna.

Šestogodišnji građanski rat u Siriji i dalje je pojedinačno najveći izvor raseljnih sa 12 miliona ljudi.

UN su saopštile da se nadaju da će rekordan broj raseljenih u svijetu uticati na bogate zemlje da shvate da nije dovoljno samo primati izbjeglice, nego da treba ulagati u promovisanje mira i obnovu.

Brojevi iz izvještaja zasnovani su na podacima koje je sakupio UNHCR ili su ih dostavile države i nevladine organizacije.

Objavio/la na 10:36. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-