Rusija prekida saradnju sa SAD na nebu iznad Sirije

sirija mapaMinistarstvo odbrane Rusije od danas prekida saradnju sa SAD u okviru Memoranduma o sprječavanju incidenta na nebu iznad Sirije, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora, prenosi Sputnik.

Prema riječima Ministarstva odfbrane, od sada će u regionima gdje ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije smatrati vazdušnom metom.

Ruska vojska je obaranje aviona sirijskih Oružanih snaga od strane američke avijacije u vazdušnom prostoru Sirije nazvala cinično kršenje sirijskog suvereniteta. Rusi traže od američke komande detaljnu istragu incidenta, uz informisanje o njegovim rezultatima i preduzetim mjerama.

Rusko Ministarstvo odbrane smatra da akcije SAD protiv Oružanih snaga Sirije mogu se smatrati, faktički, vojnom agresijom.

“Ponovljene borbene akcije avijacije SAD pod izgovorom ’borbe protiv terorizma‘ protiv legitimnih oružanih snaga država-članica UN je najgrublje kršenje međunarodnog prava i faktički je vojna agresija na Siriju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Koalicija SAD za borbu protiv tz. Islamske države je ranije potvrdila da je oborila sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je, navodno, bacio bombe u blizini pozicija kurdskih snaga.

Zvanični Damask je saopštio da je sirijski avion izvodio zadatke protiv terorista.

Objavio/la na 15:10. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-