Protest protiv diskriminacije ćirilice

cirilica2Povodom diskriminacije ćiriličnog pisma u Crnoj Gori, u Podgorici je danas održan protestni skup “Ćirilica, naše pismo“, u organizaciji opozicionog Demokratskog fronta.,
održava se danas u Podgorici.

“Sve se radi da se izbjegne zakonska i ustavna jednakost ćirilice i latinice“, kazao je dr Budimir Aleksić, funkcioner Nova srpska demokratija i profesor književnosti.

Aleksić je rekao, kako prenosi portal IN4S, da je upućen zahtjev ministru prosvjete Damiru Šehoviću da izda preporuke direktorima škola da omoguće učenicima svjedočanstva na ćirilici.

Skup je održan ispred zgrade Ministarstva prosvjete.

Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić kazao je u najavi protesta da se protest organizuje zbog brutalne diskriminacije ćiriličnog pisma. On je istakao da se mnogi učenici i njihovi roditelji ovih dana suočavaju sa nemogućnošću da dobiju svjedočanstva i ostala školska dokumenta na ćirilici.

Objavio/la na 14:59. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “Protest protiv diskriminacije ćirilice”

 1. Dragan Dragovic

  ………
  A vama ( koji se za razliku od mene pitate i odlučujete šta će naša djeca učiti i na kojem pismu) upućujem veliku molbu i apel da OBAVEZNO uvedete ćirlicu u naš obrazovni sistem, i to ne samo formalno nego kao ravnopravno pismo latinici; na taj način bi učinili izuzetno veliko djelo. Ako to uradite, budite uvjereni da ćete ostati zapamćeni po velikom dobru i bićete hvaljeni od strane generacija i generacija đaka koji su imali tu privilegiju da uče i da se obrazuju, u savremenim crnogorskim školama, na dva ravnopravna pisma: ćirilici i latinici.

  P.S.
  Volio bih da napomenem da ljubav prema ćilrilici i mogućnost da pišem i čitam na tom pismu ( što bi rekli Englezi : vrlo fluentno), ne čini me manjim Crnogorcem no što jesam. Naproriv!

 2. Kakvo je to pismo koje treba na silu uvoditi? Ustav garantuje jednaka pravo – ali i slobodu – upotrebe latinice ili cirilice? Zasto “stitititi” (od koga/cega?) cirilicu, ako je ocito da vecina gradjana ipak vise koristi latinicu? Iz prakticnih razloga. Da pomenemo – internet.

  Za to sam da se u skolama, kao i nekada, uce i cirilica i latinica. Prednost je znati oba pisma. Ali, svako ima pravo da koristi pismo na kojemu mu je lakse da pise i komunicira? Osim nas na Balkanu, ko se drugi koristi cirilicom? Kako komunicirati sa ljudima koji ne poznaju cirilicu? Treba li i imena ulica pisati na cirilici?

  P.S. Sva ova buka je zbog “srpstva:” iako (crkvenoslavenska) cirilica nije nastala u Srbiji. A posebno je interesantno da je modernu cirilicu (danasnju) kreirao Vuk Kardzic polovinom 19-og vijeka. Upravo kada je Garasanin (zajedno sa Vukom) kreirao velikosrpstvo?

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-