Građanski rat (Mi ili oni)

Negdje neposredno prije poslednjih parlamentarnih „izbora“ sam napisao: „Samo se plašim da Crna Gora ne postane jedno od poprišta obračuna Zapada i Rusije.“

Naši političari, analitičari i novinari kada analiziraju situaciju uvijek polaze od pretpostavke da smo mi manje-više normalno političko društvo, a nijesmo. U tim analizima daju upute i smjernice šta bi trebalo raditi da se smijeni nesmjenjiva vlast, često zaboravljajući ili prešutkujući osnovne činjenice:

– Aktuelna vlast je uspostavljena pučem a ne slobodnim izborima.

– Crna Gora nikada nije imala ni približno slobodne izbore.

– Crna Gora je neokolonija Zapada a aktuelna vlast „pobjeđuje“ na „izborima“ i održava se isključivo zahvaljujući podršci tog Zapada.

– Brisel i Vašington, prije svih, podržava krađu i pljačku ne samo izbora već i građana, njihove društvene imovine, da bi njihovi bezpogovorni poslušnici ostali na vlast. Dakle, Zapad ih „finansira“ na način što podržava našu pljačku.

– I najvažnije: Aktualna vlast istu neće dati bez krvi, jedino ako im to narede mentori sa Zapada uz određene garancije.

A kakva nam je opozicija?

Kao što imamo nesmjenjivu vlast, tako imamo nesmjenjivu, jednu te istu opoziciju: iste lidere i poslanike, koji su, kao vlast, decenijama nesmjenjivi iako iz „izbora“ u „izbore“ trpe poraze.

Naizgled poraze jer su ti porazi njihove stalne pobjede. Ti decenijski „ljuti opozicionari“ su, kao i režim, spremni na sve da ostanu opozicionari jer su od svojih partija napravili najprofitibalnija lična preduzeća koja na godišnjem nivou iz budžeta dobijaju milionska sredstva. Zatim su tu poslaničke plate, odbori, medijska eksponiranost i popularnost, putovanja u Brisel, Vašington, Moskvu, Berlin, Pariz…, konferencije i skupovi u prestižnim hotelima, devizne dnevnice, pratnja ove i one vrste…

Aktualna vlast je opljačkala sve što se moglo opljačkati, a njeni visoki funkcioneri su svi odreda milioneri.

Aktuelna decenijska opozicija tj.opozicionari su od građana sa skromnim materijalnim statusom takođe postali nedodirljiva elita koja ima odlične stanove, vozi odlične automobile, većina ih imaju vikendice, odmore provode u prestižnim ljetovalištima… Djeca im takođe žive na visokoj nozi.

Kako aktuelni režim bez krvi neće dati vlast, tako ni decenijski opozicionari neće bez zveka, možda čak i krvi dati svoj opozicionu poziciju.

I jedni i drugi su spremni na sve da bi očuvali svoje privilegije.

Kao što sam već napisao, vlast se finansira sa Zapada na način „kradite (vaše građane) koliko vam je volja samo nas kao do sada bespogovorno slušajte, a mi ćemo vas javno podržavati, hvaliti, tapšati po ramenu, govoriti kako ste pravo demokratsko i reformsko čudo“.

U dijelu opozicije, više je nego očigledno ušao velki novac iz Rusije, što je pokazala prethodna kampanja za parlamentarne „izbore“. Time su i tom dijelu opozicije još više porasli apetiti, a moraju i opravdati uloženi novac.

Kako im rejting pada, i oni su spremni na sve, pa možda i na građanski rat, kojeg, vidimo, u poslednje vrijeme svako malo pominju – prijeteći njime.

Situacija nije nimalo naivna kako se mnogima čini, baš zbog „šamaranja“ velikih sila preko naših leđa, i zato jer Zapad odavno, a sad i Rusija, imaju svoje igrače u Crnoj Gori, koji su spremni na sve zbog očuvanja svojih pozicija i privilegija.

Treba biti jako oprezan, ne nasijedati na provokacije i inscenirane sukobe, jer bi u svakom ratu mi građani bili kolateralna šteta velikih sila i domaćih nezaježljivih političkih „elita“ – njihovih marioneta.

Objavio/la na 10:30. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 komentara za “Građanski rat (Mi ili oni)”

 1. Zipp: U dijelu opozicije, više je nego očigledno ušao velki novac iz Rusije, što je pokazala prethodna kampanja za parlamentarne „izbore“. Time su i tom dijelu opozicije još više porasli apetiti, a moraju i opravdati uloženi novac.

  Господине Зипп,

  да ли је дошао велики новац из Русије опозицији не знам, али чисто сумњам да је ишта дошло од руске власти. Дакле, може бити да је тај новац, који се спомиње да га је било, из Русије, али не мора бити од руске власти.

  Јер, да је био од руске власти- он би кренуо из Москве, али не би дошао до Црне Горе. Наравно, због корупције. 🙂

  На примјер, да је неко добио милион долара да преда опозицији у Црној Гори, тај би неко узео девет милиона и деветсто деведесет хиљада долара, а црногорској опозицији дао 10 хиљада, а потом тражио да му се врати бар пет хиљада. 🙂

  Дакле, да закључим, из Русије је можда дошао црногорској опозицији новац, али амерички новац, ако је уопште ишта долазило.

  И ништа опозиција никоме није дужна, јер су тај посао одрадила- ако је новац добила.

  Рецимо, умјесто да направе митинг против НАТО у Подгорици, те да доведу бар 100 хиљада људи, што би урадили да су добили руски новац, они су протествали на Цетињу са пар стотина људи, и одрадили “амерички новац” из “Русије”, ако је уопште икаквог новца било, што сумњам. 🙂

  Ето, толико… 🙂

 2. Gospodine Grubač,
  dijelu opozicije je novac odnekud stigao, osnovano sumnjam da je iz Rusije. Predizborna kampanja jedne partije je bila tako finasijski moćna, da je po mojoj slobodnoj procjeni iznosila nekoliko miliona eura. Odakle novac?
  Napomenut ću da pratim sve “izbore” od kada je uvedeno višestranačje i tvrdim da nikada neka opoziciona partija nije uložila ni približno toliko novca u kampanju kao jedna u ovoj poslednjoj. Mislim da je ta partija uložila u kampanju mnogo više novca nego sva ostala opozicija zajedno.
  Što se tiče antinato mitinga na Cetinju, mišljenja sam, iako to izgleda kao “teorija zavjere”, da je on namjerno urađen onako. A urađen je tako da je ispalo da nema ozbiljnijeg protivljenja ulasku Crne Gore u taj, po meni, imperijalistički ratni savez koji je najveće zlo u svijetu. “Moj” Isil, Islamska država i slične trice i kučine su male bebe i prava nevinašca u odnosu na NATO – lično mišljenje.
  Zašto je antinato miting onako urađen, i sa onako malo ljudi, ostaje da se nagađa. Moje nagađanje je da je to urađeno namjerno, a ne želim obrazlagati taj stav, bar zasad.
  Jedan lider opozicione partije je priznao da je ta partija kupila 2000 Tablet računara svojim aktivistima(minimalno 200 000) eura. Kako je i on bio na mitingu, da je samo pola tih njegovih aktivista došlo(bez ostalih, iz drugih partija), miting, što se tiče masovnosti, nebi propao.

  • Господине Зиппе!

   Дакле, руске невладине организације, које финансира Запад, њих 150, су добиле за прва 4. мјесеца 2013. године финансијску подршку Запада тешку једну милијарду долара. Прије тога, су за десетак година добиле преко 8 милијарди долара.
   Неколико милиона долара за ЦГ је ситниш за њих. То они добијају за два дана.
   Запад је у НВО Украјине уложио преко 5. милијарди долара, и за њих је неколико милиона ситниш.
   Вјерујем Вашој процјени да је уложен новац у опозицију, али по митингу на Цетињу, ако се гледа логички, дошао је са Вол Стрита.
   Мада, како се политиком не бавим, потпуно ми је свеједно ко је коме шта дао и за што.
   Него, онако, са стране, износим своје мишљење.

 3. Zippe, S manjim izuzecima, dobar tekst. Najzad?

  Sada ste, prvi put, rekli istinu o opoziciji: “Kao što imamo nesmjenjivu vlast, tako imamo nesmjenjivu, jednu te istu opoziciju: iste lidere i poslanike, koji su, kao vlast, decenijama nesmjenjivi iako iz „izbora“ u „izbore“ trpe poraze.”

  Takodje, dijelim vasu zabrinutost zbog pominjanja “gradjanskog rata” mada ne vjerujem u taj scenario. Osim toga, u tom ratu ne bilo nista “gradjanskog”. Samo – vec poznatog – nacionalistickog divljanja i zlocina?

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-