EU usvojila mjere za borbu protiv terorizma

Evropska unija je usvojila u Briselu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma i, između ostalog, obavezala se na jaču saradnju i sa zemljama zapadnog Balkana.

Poseban dio novih mjera Brisela će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji.

Među zaključcima EU, navodi se i da su primili k znanju informaciju Europola o povezanosti između organizovanog kriminala i terorizma.

Savjet za spoljne poslove EU, kojim predsjedava Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost usaglasio je mjere koje treba da preduzme Odbor za spoljne poslove Unije.

Jedna od mjera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u delegacije Evropske unije.

Ministri spoljnih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču saradnju sa partnerima.

U pogledu zapadnog Balkana, Savjet EU ističe “važnost operativnog partnerstva sa svim državama regiona” kroz postojeće modele saradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sisteme za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica, javila je Fena.

“Savjet EU ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i sprečavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv uticaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu”, saopšteno u Briselu.

Objavio/la na 16:30. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-