Loše navike koje štete stopalima

stopalaAko nikada niste imali ozbiljnijih problema sa stopalima, ona vam vjerovatno problem nisu ni na kraju pameti.

Međutim, oni mogu itekako uticati na cjelokupno stanje organizma pa bi se o njihovu zdravlju trebali češće i bolje brinuti. Svakako izbjegavajte loše navike koje donosimo u nastavku

1. Preuske čarape i najlonke

Nemojte nositi preuske čarape ili najlonke jer lako može doći do prekida cirkualcije. Ako svaki dan sjedite osam ili više sati, mičite prstima i zglobovima ispod stola i nemojte sjediti prekriženih nogu.

2. Grubo rašpanje

Niko ne voli grube i ispucale pete, no prečesto rašpanje i skidanje tvrde kože u kućnoj radinosti, može im učiniti više štete nego koristi. Slilčno kao i kod brijanja, koža će biti još tvrđa i lakše će pucati, a zbog prečeste “njege” riskirate i infekcije.

3. Preuska obuća

Izbjegavajte jako usku obuću od sintetičkih materijala. Pretjerano znojenje nogu može potaknuti nastanak neugodnih gljivica. Stopala jednostavno moraju disati.

4. Diranje kurjih očiju

Kurje oko na stopalu može biti jako neugodno, bolno te u nekim slučajevima oteževaće svakodnevne aktivnosti. No, nikada ih ne pokušavajte odstraniti sami. Rizik od infekcije je prevelik. Za pomoć se obratite stručnjacima.

5. Zanemarivanje bolnih stopala

Ako imate problema s bolnim potkoljenicama i natečenim stopalima, više odmarajte, a možete isprobati i kupku od morske soli. U 2 – 3 litre tople vode dodajte šaku morske soli, kašičicu sode bikarbone i žlicu metvice. Stopla namačite 15 minuta i na kraju ih istrljajte ručnikom.

6. Japanke svaki dan

Japanke su i zamišljene za vrijeme odmora jer nas usporavaju, u njima smo nespretni, stopala nisu zaštićena od bakterija, a nošenje japanki svaki dan loše utiče i na držanje. Stopala previše “rade” jer moraju zadržati obuću na nogama, a to dugoročno može uticati na držanje.

7. Znakovi upozorenja

Povremeni problemi sa stopalima mogu upućivati na početna stanja nekih puno većih zdravstveni problema. Na primjer, česti grčevi u nogama mogu biti znak nedostatka određenih vitamina, a hladne noge mogu upućivati na probleme sa štitnom žlijezdom.

zadovoljna.hr

Objavio/la na 10:53. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-