otvoreno-pismoPoštovani predsjedniče Vlade, gospodine Markoviću,

izražavamo protest povodom odluke ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da drastično skrati javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, uprkos apelu 14 nevladinih organizacija. Smatramo da je njegov postupak protivan zakonu i pravilima Vlade i da odražava formalistički pristup javnoj raspravi, bez stvarne želje za konsultovanjem NVO.

Javna rasprava o Nacrtu je pokrenuta u petak, 2. juna i okončana je samo pet dana kasnije, u srijedu 7. juna. Već narednog dana, 8. juna, planirana je sjednica Vlade na kojoj se našao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (2. tačka dnevnog reda), što ukazuje na to da se unaprijed računalo da bilo kakav rezultat rasprave neće uticati na izmjenu Nacrta koji je sačinilo ministarstvo.

U roku od pet dana tzv. javne rasprave, od kojih su tri bila radna, nije bilo moguće da se obavijestimo da je rasprava započela, analiziramo sve predložene izmjene i dopune zakona i sačinimo obrazložene predloge, uprkos želji da pružimo odgovarajući doprinos. Štaviše, na okruglom stolu 7. juna, ministar Purišić nam je saopštio da su propisi omogućavali da se javna rasprava uopšte i ne sprovede.

Međutim, ovakav njegov stav je suprotan:

a) članu 97 Zakona o državnoj upravi , koji propisuje: ”Ministar je obavezan da u pripremi zakona, kojima se uređuju prava, obaveze i pravni interesi građana, tekst nacrta zakona objavi putem sredstava javnog informisanja i uputi poziv svojim zainteresovanim subjektima da iznesu primjedbe, predloge i sugestije”,
b) članu 9 Uredbe o postupku i načinu održavanja javne rasprave koji propisuje da rasprava o tekstu zakona traje najmanje 40 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Javna rasprava se ne mora sprovesti samo u oblastima odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta, vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima, i kada se zakonom bitno drugačije ne uređuje neko pitanje (član 4 Uredbe). U ovoj situaciji, u kojoj su predložene suštinske izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti nema govora ni o jednom gore navedenom slučaju.

Nažalost, uprkos više puta ponovljenoj molbi, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na čemu temelje tvrdnju da ova javna rasprava nije ni morala biti održana. Prethodno je objašnjeno da je cilj hitnih izmjena izvršavanje odluke Ustavnog suda. Međutim, rok za izvršavanje ove odluke, odnosno za podnošenje Prijedloga zakona Skupštini a ne njegovo usvajanje u Skupštini, ističe tek 12. avgusta. Ispostavilo se da prava korisnica naknada nisu ni uređena Nacrtom zakona već do danas neobjavljenim odlukama Vlade. Takođe, predstavnici Ministarstva nijesu obrazložili, odnosno pružili bilo kakavu analizu ili izvještaj na osnovu kojih bi se mogli sagledati razlozi zbog kojih se pristupilo suštinskim izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Poštovani predsjedniče Vlade, protestujemo zbog izostanka adekvatne rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i zahtjevamo da spriječite nezakonitu praksu izbjegavanja i karikiranja javnih rasprava o zakonima koji uređuju ljudska prava, posebno imajući u vidu načelnu posvećenost Vlade transparentnom radu i saradnji sa nevladinim organizacijama.

S poštovanjem,

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica, Akcija za ljudska prava
Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora, Instituta alternativa
Maja Raičević, izvršna direktorica, Centar za ženska prava
Ivana Vujović, izvršna direktorica, NVO Juventas
Kristina Mihailović, izvršna direktorica, Udruženje Roditelji
Aleksandar Jerotić, predsjednik, NVO Pandora
Slavko Milić, predsjednik, Defendology center Montenegro
Marina Vujačić, izvršna direktorica, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore
Ljiljana Raičević, izvršna direktorica, NVO Sigurna ženska kuća
Goran Macanović, predsjednik, Savez slijepih Crne Gore
Ljupka Kovačević, koordinatorka, Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA
Miluša Cica Žugić, direktorica, Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću
Savo Knežević, predsjednik, Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama
Danijel Kalezić, predsjednik, UO LGBTIQ Asocijacije KVIR Montenegro
Patricija Pobrić, direktorica NVO Naša Akcija
Vladan Golubović, izvršni direktor NVO CAZAS
Saša Mijović, direktor NVO 4Life
Dejvid Sejdović, član UO Fondacija Ruka Prijateljstva
Milenko Vojičić, Udruženje Plegije Nikšić
Biljana Zeković, izvršna direktorica SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica
Ranko Mešter, predsjednik NVO Brain
Aida Perović Ivanović, izvršna direktorica NVO Prima
Velida Hodžić, izvršna direktorica NVO Ikre Rožaje
Vezira Ćosović, predsjednica NVO Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama Rožaje
Nikoleta Strugar, izvršna direktorica, NVU Zinak
NVO Liberalni poredak
NVO Srce
NVO Žena danas
Udruženje za razvoj civilnog društva Bijelo Polje
NVO Društvo sociologa Crne Gore
NVO Porodica Nikšić

Objavio/la na 19:47. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-