Mečad iz Crne Gore otišla u Grčku

mecad-onogost snatdardDvoje mladunčadi mrkog medvjeda, koji su prije dva mjeseca pronađeni u blizini sela Brestice, nadomak Nikšića, danas su transportovana u rehabilitacioni centar “Arcturos“ u Solunu (Grčka), saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Tokom narednih mjesec dana, u ovom centru biće obavljena klinička ispitivanja na osnovu kojih će biti utvrđeno da li se mladunčad mogu vratiti u divljinu, odnosno da li postoji mogućnost njihove rehabilitacije. Naime, Ministarstvu održivog razvoja i turizma je od strane naučnih saradnika rehabilitacionog centra ‘Arcturos’ saopšteno da će biti sprovedene sve potrebne metode u cilju pronalaska mogućnosti za rehabilitaciju medvjedića”, navedeno je u saopštenju.

“Arcturos“ je neprofitna, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine. Osnovana je 1992. godine a njen fokus jeste zaštita divlje faune i prirodnih staništa u Grčkoj i inostranstvu. Organizacija je nastala kao rezultat konstantne potrebe za pronalaženjem rješenja za problem zatočeništva medvjeda i vukova. Na području Evrope postoje samo dva centra ovakve vrste – drugi se nalazi u Rumuniji.

Mečad su ostala bez majke u planini Lisac, koju su, kako se pretpostavlja, ubili krivolovci, a od sigurne smrti ih je spasila žena iz sela Brestice Ilinka Bigović, koja ih je otkrila u šumi i donijela kući. Mečad su kasnije preseljena u “Prihvatilište i oporavak životinja“, gdje, prema procjeni aktivista za zaštitu životinja, nijesu imala odgovarajući tretman, jer su bila previše u kontaktu sa ljudima, što otežava njihovu resocijalizaciju za život u divljini.

Objavio/la na 14:52. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-