Pamtimo zločine počinjene u naše ime

ruzePovodom Dana nezavisnosti u okviru inicijative Ženski sud- feministički pristup pravdi, aktivistkinje Anime će 21.22 i 25. maja obići mjesta zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore tokom ratova devedesetih i još jedanput obilježiti mjesta zločina i u tišini položiti cvijeće. Prošlo je 25.godina od rata u BiH, pravda još nije zadovoljena a projekcija zaborava je sveprisutna.

Simboličkim obilaskom mjesta zločina (četvri put) i polaganjem cvijeća:

– Odajemo počast žrtvama i uvažavamo dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih;
– Prozivamo institucije države da uspostave vladavinu prava za sve i da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika u Crnoj Gori;
– Ukazujemo na zločine učinjene u naše ime
– Afirmišemo potrebu suočavanja sa prošlošću da bi se spriječile zloupotrebe ljudi i zločini u budućnosti;
– Zahtijevamo od države da na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesta zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja.

Upozoravamo još jedanput da politike nekažnjivosti zločina i neutvrđivanja odgovornosti imaju dugoročne posledice štetne po građanstvo i demokratiju a kojih smo svjesni svakodnevno u svim gradovima Crne Gore – korupcija, kriminal, nacionalizam, klerikalizam do nerasvijetljenih ubistava i „legalnih“ likvidacija ljudi.

Upozoravamo da još nismo izašli iz rata koji se u miru vodi drugim sredstvima od iste političke elite i krajnje je vrijeme da nakom dvadesetpet godina izađemo iz stanja straha i nasilja. To je jedino moguće sprovođenjem politika koje poštuju ljudski život, insistiraju na jednakosti, uspostavljaju pravnu državu i sankcionišu odgovorne za zlodjela.

Lista mjesta ratnih zločina u Crnoj Gori i vrijeme obilaska:

• Bukovica – mjesto gdje je ubijen civil Džafer Đogo (mjesto etničkog čišćenja muslimana 1992/3), 21. maja u 18 sati
• Kaluđerski laz – most (mjesto gdje je Vojska Jugoslavije ubila šest civila albanske nacionalnosti, i još šesnaest albanskih civila izbjeglih sa Kosova u vremenu od aprila do juna 1999.), 22. maja u 11 sati
• Murino- spomenik (stradalo šest civila od NATO bombardovanja, među kojima troje djece) 22. maja u 15 sati.
• Herceg Novi – ispred zgrade MUP-a (mjesto odakle je najveći broj muslimana deportovan u BiH gdje su ubijeni 1992.), zajedno sa Akcijom za ljudska prava i Centrom za gradjansko obrazovanje obilježavamo 25 godina od zločina deportacije izbjeglica. 25. maja u 12 sati.
• Morinj – ispred ulaza u vojni objekat (logor za hrvatske zarobljenike 1991/2.), 25.maja u 13 sati.

Aktivistkinje Anime

Objavio/la na 09:30. Objavljeno u Analize&Mišljenja, Priča dana. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-