Novinarstvo u evropskim zemljama pod pritiskom

medijiNovinari u evropskim zemljama izloženi su u velikoj mjeri nezakonitom miješanju u posao, uključujući zastrašivanje, uznemiravanje, fizičke napade, ciljani nadzor i različite taktike prigušivanja kritičkih glasova, tema i slobode govora, pokazalo je najnovije istraživanje Savjeta Evrope, prenose agencije.

Posljedica ovakvih okolnosti je strah koji neretko vodi ka autocenzuri, zaključuje se u istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, a koje je obuhvatilo 940 novinara iz 47 zemalja članica Savjeta Evrope i Belorusije.

Gotovo trećina novinara koji su učestvovali u istraživanju sprovedenom od aprila do jula 2016. godine prijavila je fizičke napade u prethodne tri godine, a najviše njih, 69 odsto, prijavilo je psihološko maltretiranje koje uključuje zastrašivanja, prijetnje, klevete i ponižavanje.

Na drugom mjestu po učestalosti nezakonitog miješanja u novinarski posao je malteriranje u vidu elektronske komunikacije, gdje je različite oblike prijetnji i optužbi prijavilo 53 odsto ispitanih novinara.

Na trećem mjestu je zastrašivanje koje preduzimaju razne interesne grupe (50 odsto), a zatim slijede prijetnje silom ( 46 odsto), zastrašivanje koje preduzimaju političke grupe (43 odsto), ciljani nadzor ( 39 odsto) i zastrašivanje koje primjenjuje policija ( 35 odsto), navodi se u saopštenju Savjeta Evrope.

Studija SE pod nazivom “Novinari pod pritiskom: Nezakoniti uticaj, strah i autocenzura” pokazuje da su fizički napadi na novinare najčešće prijavljivani u oblasti Južnog Kavkaza i Turske, ali da je takvih slučajeva bilo i u zemljama članica EU i drugim zemljama Evrope.

Više od trećine novinara prijavilo je da nije imalo pristup mehanizmu koji bi ih zaštitio od spoljnog uplitanja u njihov posao.

Ovakvo stanje rezultiralo je time da je čak 60 odsto ispitanih novinara prijavilo da se plaši psihičkog zlostavljanja, zastrašivanja preko elektronske komunikacije, zastrašivanja od strane pojedinaca, interesnih grupa, a fizičkog napada se pribojava čak 41 odsto novinara koji su učestvovali u istraživanju Savjeta Evrope.

“Istraživanje pokazuje i visok nivo autocenzure među novinarima. Jedan od pet ispitanih novinara kaže da je pod pritiskom da svoje izvještavanje prilagodi željama poslodavaca. Njih 31 odsto kaže da je moralo da ublaži kontroverzne priče na kojima su radili, 23 odsto nije objavilo sve informacije, a 15 odsto je u potpunosti odustalo od izvještavanja

Istovremeno 36 odsto novinara kaže da ih je pritisak pod kojim rade naveo da se još odlučnije odupru cenzuri, bilo da ona dolazi spolja ili je autocenzura”, zaključuje se u studiji Saveta Evrope.

Objavio/la na 16:59. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-