Ko je taj nežni superheroj?

Javlja: Dejan Kožul

nezni daliiborVeć dugo u KUPEK-u imamo želju da u nekoj od emisija ugostimo Nežnog/e Dalibora/e. Povod za gostovanje pronašli smo u nedavno objavljenom, četvrtom studijskom albumu “U slojevima”. A razlog? Po našem skromnom mišljenju Nežni Dalibor je trenutno jedan od naših najboljih bendova, ako ne i najbolji. Istina, ukusi se razlikuju ali smo sigurni da će oni koji sa nama dele ovo mišljenje uživati u ovom 181. KUPEK izdanju u kom smo ugostili Ivicu i Dadu i preslušavali pesme sa novog albuma.

Ima tome već 10 godina kako se Nežni Dalibor pojavio na kompilaciji “Jutro će promeniti sve”. Naziv kompilacije kao da je i pravljen za njih, mada pravljen je i za ostale bendove, jer se očekivalo da bi jutro mnogima moglo promeniti život. Neki su odustali, a nekima, poput naših gostiju kompilacija je bila dokaz da se prethodni trud, a trajao je do tad skoro punih 10 godina, ipak isplatio. I od tada do danas brojali smo do brojke četiri.

Prošli smo kroz razvojni put benda, još od vranjanskih dana, preko spomenute kompilacije, do najnovijeg albuma koji, za razliku od prethodnih, ima i svoje CD izdanje, a očekuje se i vinil.

Probali smo da otkrijemo i ko stoji iza imena: Nežni Dalibor, ko je taj nežni superheroj, koji je pomalo izmešten iz naših života ali koji sa te distance sagledava sve naše anomalije i slavi život.

Nežni Dalibor je, inače, još jedan od bendova iz Srbije koji ima publiku i van Srbije, što se posebno odnosi na Zagreb i Split gde ih naši drugari iz KLFM i Quazimoda posebno vole. Red je da ih i drugi otkriju jer slušanje muzike Nežnog Dalibora može biti lekovito. Potrebno je samo otvoriti sva čula. Činjenica da se svi albumi mogu poslušati i skinuti online može vam uveliko pomoći u toj pripremi.

Prvi korak može, međutim, biti preslušavanje KUPEK-a # 181 u kom su nas Ivica i Dado vodili sve od sredine devedesetih, od ondašnje muzičke scene do danas. Oni su svedoci i učesnici tog i ovog vremena, ne kao Darkwood Dub ili Kanda Kodža i Nebojša, već kao jedinstveni bend koji je u tom trenutku nastao, rastao, a stasao je u poslednjih desetak godina.

Danas kad volimo praviti usporedbe sa protesta devedesetih i ovih danas, kad tražimo spone koje nas mogu dovesti do nekog zaključka u kom bi smeru današnji protesti mogli da nas odvedu, slušamo Nežnog Dalibora, koji na svom ličnom primeru razvoja nudi jedno od rešenja.

Ivicu i Dadu, odnosno Nežnog Dalibora, možete slušati na KUPEK mixcloud kanalu

Objavio/la na 17:14. Objavljeno u Čuj - viđi - javi. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-