Jehovini svjedoci zabranjeni u Rusiji

Vrhovni sud Rusije zabranio je danas djelovanje Jehovinih svjedoka na osnovu predloga Ministarstva pravde da se ta vjerska zajednica u zemlji označi kao “ekstremistička grupa”.

Naloženo je zatvaranje glavnog sjedišta te organizacije kao i njenih 395 lokalnih podružnica, zatim zapljena njene imovine, prenosi Asošijeted pres.

Zvaničnica Ministarstva pravde Svetlana Borisova istaksla je u sudu da Jehovini svjedoci predstavljaju “prijetnju po prava građana, javni red i bezbijeednost”.

Ruski zvaničnici ističu da je cilj zakon, na osnovu kojeg je donijeta ova presuda a koji je podržala Ruska pravoslavna crkva, da pomogne u borbi protiv vjerskog ekstremizma i terorizma, prenosi Beta.

Međutim, uopštenost pojedinih djelova zakona, po ocjeni kritičara, otvara prostor vlastima da suze prostor za djelovanje nezavisnih organizacija, uključujući i vjerske.

Procjenjuje se da u Rusiji ima više od 170.000 pripadnika ove vjerske zajednice. Jehovini svjedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gdje je zabranjena distribucija njihove literature sa obrazloženjem da krši zakon protiv ekstremizma.

“Tretman Jehovnih svjedoka pokazuje sklonost vlade da tretira sve nezavisne vjerske aktivnosti kao prijetnju po svoju kontrolu i političku stabilnost zemlje”, saopštila je početkom aprila Komisija UN za vjerske slobode.

Jehovini svjedoci su hrišćanska vjerska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom svijeta i u većini zemalja imaju status pravnog lica.

Svoja vjerovanja temelje na Svetom pismu odnosno Bibliji, a prepoznatljivi su i po propovijedničkoj djelatnosti.

Objavio/la na 21:34. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-