Aktivisti dijele džointe ispred Kongresa

Pobornici legalizacije marihuane danas, povodom Dana marihuane, planiraju da dijele besplatne džointe osoblju Kongresa SAD u Vašingtonu i novinarima koji tu rade.

Akcija je zamišljena kao protest protiv miješanja federalne vlade u zakone pojedinih država koje su legalizovale marihuanu. Do sada je u SAD marihuana potpuno legalizovana u Kaliforniji, Nevadi, Mejnu, Masačusetsu, Aljasci, Koloradu i Oregonu, dok više od polovine saveznih država dozvoljava marihuanu u medicinske svrhe.

Korišćenje marihuane je legalno i u distriktu Kolumbija u kome se nalazi glavni grad SAD od referenduma 2014. Besplatno dijeljenje marihuane je po zakonu tako da aktivisti ne mogu biti uhapšeni zbog toga. Gradskoj vlasti je Kongres zabranio da reguliše prodaju marihuane, kao i da je oporezuje, prenosi Beta.

Drugi protest koji može da rezultira hapšenjima je zakazan za ponedeljak. Aktivisti planiraju da puše marihuanu blizu Kongresa a, iako se propis rijetko sprovodi u djelo, pušenje trave na javnom mjestu je zabranjeno u Vašingtonu.

Marihuana je i dalje zabranjena federalnim zakonom jer je mnogi vide samo kao put ka težim drogama, ali aktivisti misle da bi djelovanje država u kojima je marihuana legalna moglo da pokrene ukidanje federalne zabrane. Oni su posebno zabrinuti zbog stavova ministra pravde SAD Džefa Sešnsa za koga kažu da želi Ameriku da vrati u osamdesete godine i vrijeme “rata protiv droge”.

Oko 60 odsto Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazalo je istraživanje Galupa.

Današnji dan, 20. april, obilježava se kao Dan marihuane, kada se korisnici okupljaju u 4.20 popodne da bi pušili travu, dok trgovci u državama gdje je ona legalna nude popuste.

Zašto je baš 20. april Dan marihuane nije najjasnije. Neki tvrde da potiče od policijske šifre za posjedovanje marihuane “420”, a neki da je 420 proizvod brojeva iz pjesme Boba Dilana “Rainy Day Women No. 12 & 35” koja u refrenu kaže da “svi treba da se naduvaju”.

Poslednjih godina je gotovo univerzalno prihvaćena teorija kako je za datum “odgovorna” grupa učenika kalifornijske srednje škole “San Rafael” koji su se u jesen 1971. svakog dana u 4.20 sastajali kod spomenika hemičaru Luju Pasteru i pušili marihuanu prije nego što bi krenuli u potragu za lokacijom gdje je brat jednog od njih navodno gajio kanabis, a šifra za sastanke im je bila “420 Luj”.

Ta grupa koja je sebe nazivala “Voldoi” (Waldos) sačuvala je stvari iz sedamdesetih koje su nosile oznaku 420 i one se sad čuvaju u sefu u banci, a oznaka “420” je ušla i u Oksfordski rječnik. Brat jednog od “Voldoa” je povezao mladiće s bendom Grejtful ded (Grateful Dead) i tako se izraz raširio, a početkom devedesetih su na koncertima benda bili dijeljeni flajeri koji su pozivali ljude da se okupe “u 4.20h 20. aprila (4/20 američkim načinom pisanja datuma) da bi se for-tventovali (420-ing)”. To je objavio list Haj tajms (High Times) koji propagira uživanje marihuane.

Jedna od najvećih manifestacija na dan marihuane se održava na Hipi hilu u San Francisku gdje se obično okupe hiljade ljudi. Neke pivare prave piva na temu 20. aprila, kao što je “Voldo specijal” pivo koje se reklamira kao “najvlažnije i najhmeljnije pivo ikada napravljeno u pivari”.

Objavio/la na 20:15. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-