SAD bojkotovale debatu u Savjetu za ljudska prava UN

SAD su bojkotovale zasijedanje Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi posvećeno situaciji na palestinskim teritorijama.

Obrazloženja SAD je da obična analiza pokazuje “dugotrajne predrasude prema Izraelu” koje narušavaju “kredibilitet” tog tijela.

Izrael je jedina zemlja čiji se odnos prema ljudskim pravima propituje na svakom od tri godišnja zasijedanja Savjeta pod temom “Palestina i druge okupirane arapske teritorije”.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je da je Izrael jedina od 47 zemalja članica Savjeta o kojoj se redovno raspravlja.

Američki Stejt department proglasio je bojkot Savjeta u vrijeme kada administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmišlja o okončanju učešća u tom tijelu UN. Državni sekretar SAD Reks Tilerson ranije je rekao da SAD neće nastaviti da učestvuju u radu osim ako ne dođe do “značajne reforme” Savjeta za ljudska prava.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner izjavio je da su “današnje akcije u Sajetu još jedan podsjetnik na dugotrajne predrasude prema Izraelu”.

“Nijednoj drugoj državi nije posvećena posebna tema dnevnog reda. Kontinuirano postojanje te teme je među najvećim prijetnjama kredibilitetu Savjeta”, rekao je Toner, prenosi Beta.

Od osnivanja Savjeta prije 11 godina usvojeno je više od 230 rezolucija koje se odnose na određenu zemlju, a više od četvrtine odnosi se na Izrael, čija politika prema Palestincima decenijama izaziva zabrinutost zbog stanja ljudskih prava. Na drugom mjestu je Sirija s 19 rezolucija, a tamo su od početka sukoa 2011. ubijene stotine hiljada ljudi.

Objavio/la na 20:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-