MMF: Naknade za majke su veliko opterećenje

Delegacija MMF-a koja u Crnoj Gori pravi analizu ekonomske situacije, procijenila da su naknade koje se isplaćuju majkama sa troje i više djece veliko opterećenje za državu.

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za ovu godinu i sanacionim planom dobar su korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali je potrebno učiniti dodatne napore u toj oblasti. To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Petri je ukazao na visok javni dug, ali i ocjenio dobrom trenutnu dinamiku ekonomskog rasta i pohvalio mjere fiskalne konsolidacije.

“U tom kontekstu je kazao da se moraju povećati uštede na rashodnoj strani i ukazao na veliku javnu administraciju, izuzetno opterećenje koje proizvode naknade za majke sa troje i više djece, kao i na potrebu redefinisanja socijalne politike i odlaska u prijevremene penzije”, navodi se u saopštenju Vlade.

Delegacija MMF-a, koja trenutno u Crnoj Gori pravi analizu ekonomske situacije iz koje će proisteći preporuke, predložiće i mjere na prihodnoj strani. U MMF-u su ohrabrili Crnu Goru da istraje u naporima da stabilizuje svoje javne finansije, ojača ekonomiju i kreira bolje uslove za život građana.

Konstatujući da su već u janauru ostvarene određene uštede u tekućoj potrošnji, predsjednik Vlade Duško Marković je kazao da će se dalje snažno zalagati za pažljiviji odnos administracije prema državnom novcu i resursima.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje su najavile protest za četvrtak ispred parlamenta, poručle su da neće odustati od zahtjeva za ukidanjem zakona kojima im se smanjuje iznos naknade.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan u četvrtak u 12 sati, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je odobrilao.

Objavio/la na 19:03. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-