HRA pisala premijeru povodom protesta majki

djecaAkcija za ljudska prava (HRA) je ocijenila je danas da je smanjivanje doživotnih naknada za majke koje su rodile troje i više djece “protivno pravima na mirno uživanje imovine i socijalnu zaštitu, koja su propisana Ustavom Crne Gore i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima”.

Ova nevladina organizacija iz Podgorice je na ovo ukazala u pismu predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, u kome je sugerisano da Vlada “hitno inicira promjene Zakona i obezbijedi da se ponovo propiše prvobitno određen način utvrđivanja iznosa doživotnih naknada”.

Zakonom o socijalnoj zaštiti iz 2015. godine, koji se primjenjivao od 1.januara 2016, svakoj ženi ”koja rodi troje ili više djece” garantovano je pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u visini 70%, odnosno 40% prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava. Na osnovu toga su naknade u 2016. godini iznosile 336 eura i 192 eura.

Objavio/la na 19:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-