Sve manje kiseonika, ugrožen podvodni svijet

podvodni svijetU okeanima je sve manje kiseonika, a to ozbiljno ugrožava morske ekosisteme, upozoravaju naučnici.

Količina kiseonika u okeanima je od 1960. godine smanjena za dva odsto, i to bi moglo imati ozbiljne posljedice po podvodni život.

Kako navodi magazin “Priroda” (Nature), globalna količina kiseonika je pala, uz velike razlike u raznim okeanskim bazenima i na raznim dubinama, prenosi Srna

Ekipa naučnika iz Centra “Geomar Holmholc” za okeanska istraživanja iz Kila napominje da se, istovremeno, količina vode bez kiseonika učetvorostručila u tom periodu.

Naučnici predviđaju smanjenje za daljih jedan do sedam odsto kiseonika u okeanima do 2100. godine.

Takvo smanjenje količine kiseonika u okeanima moglo bi da zahvati lance ishrane i morska staništa, sa potencijalno fatalnim posljedicama po ribolov i “ekonomske obalne aktivnosti”.

Za razliku od prethodnih istraživanja koja su pratila kraće periode i obuhvatala manja područja, ovo istraživanje odnosi se na sve okeanske vode tokom 50 godina – od 1960. do 2010. godine.

Naučnici su primijetili bitan pad nivoa kiseonika u svim okeanima za pet od deset praćenih okeanskih regija: Arktiku, Ekvatorijalnom Atlantiku, Južnom Atlantiku, Sjevernom Pacifiku i australijskom okeanu.

Za drugih pet regija – Sjeverni Atlantik, Ekvatorijalni Pacifik, Južni Pacifik, Ekvatorijalni indijski okean i Južni indijski okean – njihove procjene nisu statistički značajne, ali su, takođe, negativne.

Arktički okean predstavlja samo 1,2 odsto ukupnog obima okeana, ali je tamo zabilježen pad od čak 7,6 odsto kiseonika, navodi se u istraživanju.

Naučnici objašnjavaju da je do toga došlo jer se Arktički okean mijenja mnogo brže od bilo kog drugog dijela okeana – riječ je o reakciji na otopljenje izazvano gasovima sa efektom staklene bašte.

Objavio/la na 11:14. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-