Italijan završio 15 fakulteta i “juri” sledeći

by | feb 16, 2017 | Zanimljivosti | 0 comments

diplome_najvise_italijanLučano Bajeti živi u gradiću Veletri, smještenom na Alban brdima iznad Rima, i provodi dane vrzmajući se po maloj kući i bašti.

Ali svakog dana, oko tri sata ujutro, on vadi knjige i počinje da uči. Vremešni Bajeti ima 15 bečelor i master diploma s različitih univerziteta širom Italije i već se uveliko priprema da stekne i 16. diplomu.

Ovaj bivši direktor srednje škole 2002. godine je dospio u Ginisovu knjigu rekorda kao čovjek s najviše diploma, završivši tada osam fakulteta, od čega je osmi bio mašinski.

Među njima su bili i fakulteti sociologije, književnosti, političkih nauka i filozofije, a većinom ih je završio na prestižnom i jednom od najstarijh univerziteta na svijetu – rimskom La Sapienca Univerzitetu. Od tada je dodao još sedam drugih na svoju listu, uključujući kriminologiju, vojnu strategiju, koju je studirao na daljinu na Torinskom univerzitetu, i turizam, koji je završio ovog mjeseca u Napulju.

“Svaki put sebi postavljam novi izazov, da vidim koliko mi tijelo i mozak mogu izdržati”, kaže Bajeti, koji je počeo karijeru kao nastavnik fizičkog. Njegova 30 godina mlađa žena, koja stoički izdržava njegov tempo, opisuje svog muža kao “pravog lika”, koji je poznat u njihovom gradiću. Većinu diploma je stekao dok je imao stalni dnevni posao i volontirao za Crveni krst. Prvu diplomu, onu nastavnika fizičkog, stekao je 1972. i odmah je zavolio akademski svijet. Najveći izazov i najneuobičajenija je bila diploma vojne strategije.

“Ove studije su organizovali Ministarstvo odbrane i Univerzitet u Torinu i bavio se osjetljivim stvarima u vezi sa nacionalnom bezbijednošću. Ispite smo morali da polažemo u uniformi”, kaže on.

Studije kriminologije, tokom kojih je radio intervjue sa zatvorenicima, takođe je imao dugoročni uticaj na Bajetija.

0 Comments

Submit a Comment