DIKTATOR

Godinama sam upozoravao da crnogorski režim vlada diktatorski. Opominjao da je samo pitanje dana kada će šutnja nad tuđim, zakucati na vrata i onog koji je šutio i radovao se tuđim nevoljama. Upozoravao da nema individualnih nesreća i nedaća i da svaka nesreća jednog naroda izaziva i nesreću drugog. Život nas uči da nema sreće na tuđoj nesreći a mi hoćemo mimo pravila. Zalagao se za lustraciju i vladavinu prava, ali uzalud. Pozivao i poziciju i opoziciju da pokrenu državne institucije i zajedničkim snagama pomognemo katarzu crnogorskog društva radi zajedničke bolje budućnosti.

Nažalost, privilegije i ogromni novac je zaslijepio čak i one koji su morali i imali prilike dok su bili na određenim pozicijama mirnim i demokratskim putem nešto uraditi. Čitav svoj život potrošio da primjerom pokažem da na ovim prostorima ima dovoljno mjesta za sve narode i narodnosti, vjere i nacije. Na tom putu doživljavao najbrutalnije napade, izolaciju, dehumanizaciju, izdaju čak i od onih koji me ni po koju cijenu nisu smjeli izdati, širenje dezinformacija o meni, sudske montirane procese, novčane kazne…

Kada je Udružena zločinačka organizacija u policijskoj akciji „Lim“, hapslila mene i pripadnike moga naroda uz neviđenu medijsku satanizaciju, strahovitu torturu, znam da je ogromna većina hrišćanske populacije podržavala i opravdavala takav postupak vlasti, ja neću šutjeti.

Moral mi ne dozvoljava šutjeti, zato što neizmjernu zahvalnost dugujem Slavkovim liberalima i Žarkovim sdpeovcima, koji su imali hrabrosti da osude državni terorizam nad Bošnjacima. Nikada neću zaboraviti hrabre slobodnoumne pripadnike hrišćanskog naroda koji su javno osudili naše hapšenje. Posebnu zahvalnost dugujem sandžačkim nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, Monitor-u, Liberal-u i RSE koji su korektno prenosili informacije o našem stradanju dok su se državni mediji svim silama trudili da dodatno zavade narod i sataniziraju bošnjački korpus.

Doduše, za razliku od današnjeg stajališta i međunarodna zajednica je tada imala blagonaklonost prema uhapšenima i oštro su osuđivali državni vrh i policijsku akciju „Lim.“ Istina, mi uhapšeni nismo imali neke koristi od tih reakcija ali sama činjenica da neko u teškim trenucima stoji uz vas ima ogromni utjecaj na moral žrtve. Dakle, govorim o devedesetim godinama prošloga vijeka kada su Srbija i Crna Gora izvršile agresiju na suverenu i međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu što je rezultiralo genocidom u zaštićenoj zoni UN nad Bošnjacima Srebrenice.

Samo dvadesetri godine kasnije, od pomenutih događaja, imamo priliku slušati najave hapšenja srpskih lidera. Istini za volju, za razliku od našeg, njima se najavljuje hapšenje.

Zajednički imenitelj policijske akcije „Lim“ i hapšenje lidera DF jeste održavanje crnogorske oligarhije na vlasti. Ogromni je kapital u opticaju a pravna država i vladavina prava sasvim je izvjesno ima samo jedan put, koji vodi u pravcu Spuža. Zato se ne biraju srestva. Davno sam o tome pisao da njima ništa nije sveto, ali uzalud. Zar nisam upozoravao da su spremni izazvati i međunacionalne sukobe kako bi ostali na vlasti?

Ovo su suštinski razlozi zbog kojih ne mogu i ne smijem ostati gluh i nijem na ova hapšenja. Iako se ideološki i politički nikada nisam slagao sa njima ipak iz moralnih i principijalnih razloga najoštrije osuđujem ponašanje SDT i pozivam ga da javno iznese dokaze na osnovu kojih hapsi lidere prosrpske opozicije.

I na kraju veliko je pitanje na šta će sve ovo ispasti. Ali sasvim je izvjesno na dobro neće. Ko sabljom dijeli pravdu od sablje će poginuti kaže narodna. Narod je i onako kolateralna šteta i puka statistika.

Objavio/la na 19:58. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 komentara za “DIKTATOR”

 1. danilo stojanovic

  g. Cikicu,

  Nijesam dovoljno upoznat sa vasim slucajem, pa ne bih zelio da pogrijesim. Ili, da me vi pogresno shvatite. Vjerujem vam da se tadasnja vlast tesko ogrijesila o vama, ali ne vidim ono sto vi vidite u ovom slucaju. Naime, vi zahtjevate “da znate cinjenice” (svi mi to zelimo) – prije sudjenja? Stavise, vi sebi dozvoljavate da sudite – prije suda? I bez znanja tih cinjenica?

  Zahtijevate da SDT “iznese dokaze na osnovu kojih hapsi lidere prosrpske opozicije”. Zar vam nijesu dovoljni jasno navedeni clanovi Krivicnog zakona za koje SDT tvrdi da su prekrseni, i na osnovu kojih trazi njihovo hapsenje (o tome koliko ce ostati u istraznom zatvoru odlucice istrazni sudija – na osnovu dokaza – a ne SDT)? Siguran sam da ce SDT javno podnijeti dokaze – ali tamo dje jedino i moze, i mora, – na sudu. I jedino sud moze odluciti da li su gospoda Mandic i Knezevic krivi, ili nijesu? Plasim se da ste podlegli opstoj histeriji koja se siri Crnom Gorom (ocito po DF-ovom rusko-velikosrpskom scenariju destabilizacije Crne Gore?) i da se, nepotrebno, stavljate na stranu onih koji su – mozda – krivci? Naime, sto cete nam reci sjutra, ako sud nadje da su isti krivi? I osudi ih po zakonu?

  Ne vidim – za sada – nista nezakonito u ponasanju SDT u ovom slucaju? Ono sto mene brine jeste da vi nijeste primjetili, ili nijeste zeljeli da vidite, primitivno, neodgovorno i bahato ponasanje okrivljenih? Oni (i ostale vodje DF-a) upucuju, putem medija, svakodnevno, najteze uvrede SDT! I veoma opasne prijetnje i SDT, i drzavi!?! Zar je to nesto sto vi odobravate? Zar je to legitimno “demokratsko” ponasanje lidera jedne partije? Zar je to nesto sto bi ijedna drzava trebala da tolerise? Mislite li da bi to okrivljeni smjeli da cine npr. u Rusiji? Ili u USA, svejedno? Ako su nevini – sto se toliko plase suda? Jer, ako ih sud oslobodi, ogromna odgovornost ce pasti na vlasti – moralna i materijalna. I politicka! Zbog takve “greske” mozda bi pala i Vlada? Zato sumnjam da bi se iko ponasao neozbiljno u ovoj situciji? Posebno sto se tok ovog slucaja pomno prati i u medjunarodnoj zajednici?

  Razumijem razloge za vasu (pogresnu?) identifikaciju sa okrivljenima – ali razmislite malo dublje. Mozda, ipak, nijeste u pravu?

 2. Gospodine Čikiću,
  razni stojanovići nijesu upoznati sa vašim slučajem, kao što nijesu upoznati da je Milo Đukanović komandno odgovoran za ratni zločin deportacije BiH izbjeglica. Ti i takvi stojanovići su intelektualci i patriote koje brane državu. I institucije. A one se permanentno napadaju sa svih strana. Nekad su ih napadali Albanci, Bošnjaci, Hrvati(ustaše), sad ih napadaju Srbi, Rusi…
  Stojanovićima nije poznato da su Đukanovići rasprodali pola države, a pola preuzeli u svoje ruke – sve braneći državu. Neće se oni zapitati kako to da neki tamo Zipp stalno javno piše i govori da je Milo Đukanović komandno odgovoran za ratni zločin deportacije(teška kleveta!), a “institucije” ga zbog toga ne hapse i procesuiraju kako bi dokazao tako tešku optužbu.
  Gospodine Čikiću,
  ovo je zemlja stojanovića.

 3. danilo stojanovic

  Zippe,

  Argument na covjeka (argumentum ad hominem) nije argument kojim se koriste pametni i posteni ljudi. Sto reci na vase podle insinuacije? Nista! Vasa kazna je sto ste vi, ipak, jedan mali “zipp” – “tocak” koji se vjecito okrece i spinuje lazi i insinuacije, zauvjek zarobljen u svojoj zlobi i mrznji prema drugima. Zbogom, g. Zipp.

  P.S. g. Cikicu – u doba kada se vas slucaj desio zivio sam daleko od CG – tako da nijesam imao priliku da saznam detalje vaseg slucaja. I, na svu srecu, nijesam zivio na Balkanu u tom sramotnom dobu, koje se, izgleda, ponovo vraca?

 4. Gospodine Čikiću,
  tako će razni stojanovići u nedostatku argumenata zamjeriti nekom Zipp-u što ne piše pod punim imenom i prezimenom već se “krije” pod pseudonimom, iako svi – koga to interesuje, znaju ko je Zipp. A onaj ko mu zamjera da se krije, ponosito kaže kako, eto on, hrabro piše pod punim imenom i prezimenom.
  O anonimnom Zipp-u zna sve, čak i gdje je zaposlen. I dok on hrabro piše pod punim imenom i prezimenom, tipično stojanovićevski, braneći u svakoj prilici državu, tj. Đukanovića i DPS iza kojih stoji sav aparat: sudstvo, tužilaštvo, policija, obavještajne službe, veći dio kriminilaca… o sebi ne govori ništa. Ni ko je ni što je u stvari Danilo Stojanović, i da li je to samo nick koji se kamuflirao u ime. Ime i prezime kakvih ima najmanje osam u Crnoj Gori, dok je Omer Šarkić samo jedan(po imenu i prezimenu mislim).
  I vidite gospodine Čikiću, stojanovići nijesu upoznati sa vašim slučajem, deportacijom, ratom za mir, Pljevljima, Bukovicom… samo zbog toga što nijesu tada bili u CG, već negdje daleko. I kada su bili tamo daleko, u nekoj prašumi ili pustinji valjda(?) nijesu mogli dobiti informacije što se događalo u Crnoj Gori – nijesu znali!? Iako se kunu da im je Crna Gora ispred svega; njihova majka, nešto za što bi dali život, tada ih nije interesovalo jer nijesu bili tu!
  Kažem Vam gospodine Čikiću, ovo je zemlja stojanovića.
  U toj zemlji niko ništa ne zna i nije znao. Tako nijesu znali za 90-te, a sjutra kada padne Đukanović i klika oko njega, biće da opet da nijesu znali što se dešavalo, što je radio, koliko je pokrao.

 5. danilo stojanovic

  I dalje bijedno moj Omere (znam kako se zovete – ali vam “tocak” (zipp) za spinovanje lazi – i zlobe – bolje odgovara).

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-