London 9. marta pokreće proceduru izlaska iz EU

Britanski mediji navode da bi premijerka Velike Britanije Tereza Mej mogla 9. marta aktivirati član 50. Lisabonskog sporazuma kojim će se pokrenuti dvogodišnja procedura izlaska zemlje iz EU.

Prema članu zakona, svaka država koja ulazi u EU može izaći iz saveza, formalno informišući Brisel o svojoj namjeri, nakon čega će početi pregovore o izlasku zemlje iz EU i budućoj saradnji sa Unijom.

Narednog dana, britanski ministar finansija Filip Hamond će izaći sa pripremljenim govorom o budžetu, dok će 9. marta na Malti početi dvodnevni samit EU, gdje bi Meja mogla saopštiti o aktiviranju člana 50, prenosi sputniknews.com.

Britanski mediji obraćaju pažnju na to da je juče Vlada izvjestila Dom lordova o svojoj želji da 7. marta bude usvojen zakon o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

To je urađeno, bez obzira na izjavu Mej o tome da ona ne namjerava ranije da oglašava datum pokretanja mehanizma Bregizta već samo krajnji rok za početak te procedure- krajem marta ove godine.

Objavio/la na 12:37. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-