Postkosovski kič

Ne znam da li je novi direktor Urgentnog centra u Podgorici Nermin Abdić ili neko drugi odlučio da iz te javne zdravstvene ustanove ukloni bakrorez ‘Kosovka djevojka’, niti me to zanima. Ono što me zanima je ko je odlučio da prije 40 i kusur godina postavi kič djelo nepoznatog autora u ovaj prostor i šta je htio da poruči.

Kad kažem da je riječ o kiču, onda to mislim iz razloga što je riječ o jednom od mnogobrojnih artefakata urađenim rukama više ili manje vještih zanatlija koji kopiraju djela velikih majstora. U ovom slućaju to je Uroš Predić, čiji se original (ulje na platnu), završen 1919. godine, nalazi u Muzeju grada Beograda. Ovom temom se ranije (1907) bavio i znameniti vajar Ivan Meštrović, koji je u mramoru isklesao reljef ‘Kosovska djevojka’, kao dio svoga ‘Kosovskog ciklusa’.

Sada se navodi da je ovaj bakrorez iz Urgentnog centra bio poklon Crvenog krsta SFRJ, što bi trebalo da mu, u odsustvu umjetničke, podigne prodajnu vrijednost. Navodno je, kako se pominje, simbolika toga prizora bila utkana u emotivnu strukturu ove humanitarno organizacije.

Dobro, ne kanim da dovodim u pitanje ni prodajnu vrijednost poklona, ni darodavca, ni konstrukt o simboličkoj vrijednosti nacrtanog prizora. Hoću da dovedem u pitanje nečiju blesavu ideju da okači na zid civilnog zdravstvenog objekta sliku u osnovi ratničkog prizora, koji u sebi sintetiše pripadajuću mu dramatiku i romantiku.

“Njena simbolika (slike Kosovka djevojka, pr. DV) je naročito značajna za kadete Vojne akademije i poruke koje se odnose na oficirski poziv i misiju oficirskog kora u oružanim sastavima Srbstva”, kaže pukovnik u penziji dr Rade S.N. Rajić. Kontekst u kome penzionisani pukovnik pominje Srpstvo je politički OK, ali je više nego blesavo stavljati uklanjanje kič bakroreza u kontekst nekog političkog antisrpstva.

Slava kosovskim junacima! Slava Prediću i Meštroviću! Dolje kič u umjetnosti i politici!

Objavio/la na 18:02. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “Postkosovski kič”

  1. danilo stojanovic

    Podrska.

  2. Druže Vukoviću,
    poslije čitanja teksta, dobio si, za mene očekivani aplauz. Tvoj pogled i stav na navedenu problematiku je po meni sasvim ok, ali nesvjesno njime braniš razne Abdiće, Kovačeviće i slične Stijepoviće. Razloge koje si ti naveo, prije svega onaj da je djelo kič, sigurno nijesu bili motiv Abdiću da ga ukloni “Kosovku djevojku”. Jer Abdić i njemu slični su kič kičeva. A niko ne napada i ne uklanja sebe.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-