WEF: Kapitalizmu hitno potrebne promjene za borbu s populizmom

davos, ekonomski forumSvjetski ekonomski forum (World Economic Forum WEF) koji organizuje skup u Davosu je poručio danas da su kapitalizmu hitno potrebne promjene za borbu s jačim populističkim pokretima širom svijeta.

Ostvarivanje većeg ekonomskog rasta je neophodno, ali i nedovoljno da se zacijele podjele u društvu koje su uočljive poslije izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, poručeno je.

U izveštaju organizatora jednog od najvećeg okupljanja političkih i poslovnih lidera navodi se da je “sve veći disparitet u prihodu i bogatstvu” potencijalno najveći pokretač u narednih deset godina, prenosi Beta.

“To ukazuje na potrebu oživljavanja privrednog rasta, ali sve veća sklonost ka antiestablišmentskog populizma sugeriše da smo možda prošli fazu u kojoj će to samo popraviti lomove u društvu: reformisanje tržišnog kapitalizma mora biti dodata u planove”, navodi se u izvještaju o globalnim rizicima.

Kao primjer povećanja nejednakosti, WEF ističe veliko povećanje u platama direktora korporacija, dok se mnogi ljudi u razvijenim privredama i dalje muče poslije svjetske finansijske krize.

“Kombinacija ekonomske nejednakosti i političke polarizacije može povećati rizike u svijetu, kidanjem socijalne solidarnosti na kojoj počiva legitimitet naših ekonomskih i političkih sistema”, naveo je WEF.

WEF je pored većeg privrednog rasta naveo da postoji potreba za dugoročnim razmišljanjem u kapitalizmu, za prihvatanjem važnosti identiteta i inkluzivnosti u političkim zajednicama, za smanjivanjem rizika od novih tehnologija, ali i za iskoriščavanjem njihovih mogućnosti, kao i za jačenjem globalne saradnje.

WEF dodaje da neuspjeh u rješavanju problema na izvoru rasta populizma predstavlja prijetnju koja bi mogla preokrenuti trend globalizacije, ali i ocjenjuje da, iako populisti krive globalizaciju za gubitak tradicionalnih poslova, razlog može biti i sve brži razvoj tehnologije.

Kao globalni rizci su navedene i klimatske promjene i starenje stanovništva, prenosi Beta.

Objavio/la na 16:45. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-