Opasne kombinacije ljekova

ljekoviPrilikom uzimanja ljekova osim što je važno da vodimo računa o vremenu uzimanja i preporučenoj dozi, moramo da obratimo pažnju i na to koje vrste ljekova ne bi trebalo da kombinujemo sa onim koji nam je doktor propisao.

Veliki broj ljekova sadrži slične supstance, a njihovo istovremeno uzimanje može da dovede do mnogobrojnih neželjenih efekata.

“Kokteli” tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt.

Zato je važno da ljekove ne uzimamo na svoju ruku i da prije korišćenja obavezno pročitamo njegovo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom liječenja trebalo da izbjegavamo.

Antidepresivi i ljekovi protiv bolova

Ljekove iz ove dve grupe nikako ne treba uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi ljekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje takođe može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca.

Antikoagulansi i “aspirin”

Istovremeno uzimanje antikoagulansa i “aspirina” povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na tijelu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkih svojstava ovih ljekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama. Oni utiču na hemijske reakcije u tijelu i produžuju vrijeme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. “Aspirin”, osim što ublažava bolove, takođe kao i antikoagulansi, razblažuju krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Analgetici i sedativi

Zbog sličnih svojstava koji utiču na smirivanje organizma treba izbjegavati miješanje antianksioznih ljekova iz grupe benzodijazepamina i ljekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje ljekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi.

Acetaminofeni i opijati

Ljekove koji sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol treba izbjegavati ukoliko uzimate neku vrstu opijata. Slične supstance koje se nalaze u ovim preparatima u većoj količini mogu da dovedu do oštećenja jetre. U nekim slučajevima popijena doza koja je veća od preporučene može da izazove i smrt.

Ljekovi za kašalj i antihistaminici

Ljekovi za kašalj i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osjećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje ljekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osjetiti i tokom jutra.

Večernje novosti

Objavio/la na 08:56. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-