Zmijino grožđe

zmijino-grozdjeBljušt, “zmijino grožđe” ili kuka veoma je rasprostranjena biljka koja voli sjenovita i vlažna mjesta, a često umije i da se “penje” uz zidove.

Мože da naraste do 4 metra, tanka je, vijugava sa naizmjenično poređanim šiljastim i srcolikim listovima. Cvjetovi nisu naročito lijepi, grozdasti su i maleni, ali je plod vrlo zanimljiv i zahtjeva oprez!

Naime, slatkaste crvene bobice jako su ukusne, ali i otrovne! Poznavaoci tvrde da je od ove biljke stradao francuski književnik i filozof Žan Žak Ruso, jer je vjerovao da nešto lijepog ukusa ne može da bude otrovno!
Ljekovita svojstva

Plod “zmijinog grožđa” narodni ljekаri pominju kao odličan za liječenje opekotina, a preporučuju i da se s proljeća pravi čaj od listova kako bi se organizam okrepio poslije zime.

Svjež korijen može lako da iziritira kožu, pa se savjetuje da ga nikada ne berete bez rukavica! Upravo najveća količina otrova je u njemu i u plodu, pa sa tim dijelovima morate biti posebno obazrivi.

Korijen se najviše koristi u spoljnoj upotrebi i to za liječenje reume, išijasa, bolova u krstima. Dobar je i za bolesti kože, modrice i hematome. Sok, cvijet i list rijetko se koriste jer mogu da izazovu jako povraćanje.

Umjesto korijena, najbolje je da koristite listove bljušta. On, kažu upućeni, sprečava skokove krvnog pritiska i virusne infekcije. Biljka je bogata jedinjenjima sličnim histaminu, a ima i značajne količine sluzi, kristala kalcijumovog oksalata.

Mladi izdanci dobri su kod problema sa slabom cirkulacijom, plod uspješno smanjuje herpes, a neki narodni ljekari kažu da je uspješan i u lječenju psorijaze. Ipak, bilo da se odlučite za korijen, plod ili cvijet, ne smijete ovu biljku da koristite bez konsultacija sa iskusnim poznavaocem, jer nepravilno korišćenje može da stvori više problema nego koristi.

Bljušt nikako ne bi smjele da uzimaju trudnice, kao ni ljudi sa malignim obolijenjima.

Kostobolja i kožne bolesti

Operite korijen i u blenderu ga usitnite. Dodajte 200 ml vode i rastvorom mažite bolna mjesta, odnosno podlive, modrice, popucale kapilare, hematome…

Protiv reume

Korijenom natrljajte bolno mjesto ili izrendajte koren i potopite ga u alkohol (najbolje konjak) i ostavite na 12 sati. Oblogu treba staviti na bolno mjesto, ali uz oprez! Svakako će doći do iritacije i svraba, ali ako to ne prestane poslije desetak minuta uklonite oblogu.

biljeizdravlje.rs

Objavio/la na 08:21. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-