Fotografija iz Srbije proglašena najljepšom

Objavljeno: 27.11.2016, 09:30h

Fotka Stopića pećine izabrana za najljepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra

stopica_pecinaFotografija Stopića pećine, Beograđanina Čedomira Žarkovića, izabrana je za najljepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra na svijetu u 2016. godini, uz ocjenu da pored atraktivnosti ima i izuzetnu enciklopedijsku vrijednost, prenosi Beta.

Na takmičenju u organizaciji Vikimedije, “Viki voli Zemlju”, na koje je pristiglo 270 radova iz 26 zemalja, Srbija je zauzela i 15. mjesto, fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića, navodi se u saopštenju srpske Vikimedije.

U Srbiji se ovo nagradno foto-takmičenje organizuje od 2014, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji, ali i za sveopštu namjenu.

Konkurs je organizovala Zadužbina Vikimedija, svjetsko neprofitno udruženje koje održava i upravlja Vikipedijom, najvećom svjetskom onlajn enciklopedijom.

Stopićа pećinа nаlаzi se nа sjeveroistočnoj strаni plаnine Zlаtibor, između selа Rožаnstvа i Trnаve. Pećinа je dobilа ime po zаseoku Stopići, koji pripаdа selu Rožаnstvu. To je riječnа pećinа, kroz koju protiče Trnаvski potok. Sаstoji se od tri speleološkа i hidrološkа horizontа: periodično poplаvljeni, rječni horizont i nаjmlаđi horizont pukotinа.

Prve pisаne podаtke o njoj ostаvio je Rаdosаv Vаsović, 1901. godine u Zаpisniku Srpskog geološkog društvа, а prvа speleološkа istrаživаnjа obаvio je Jovаn Cvijić 1909. i 1913. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register