UNICEF: Gotovo 300 miliona djece udiše zagađeni vazduh

zagadjenje, ilustracija/AFPBlizu 300 miliona djece u svijetu živi na mjestima gdje je vazduh toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše vazduh koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost vazduha prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen sedam dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra.

Agencija koja promoviše prava i dobrobiti djece, traži od svjetskih lidera preduzimanje hitne mjere za smanjenje zagađenosti vazduha u svojim zemljama.

“Zagađenost vazduha je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milionima djece svaki dan”, izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake, prenosi RSE.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svijetu živi na područjima gdje zagađenje vazduha premašuje minimalni bezbijedni nivo kvaliteta vazduha koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Objavio/la na 16:22. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-