Bešlin: CG bi bila ‘ruski nosač aviona na Mediteranu’

by | okt 28, 2016 | Novosti | 0 comments

Istoričar Milivoj Bešlin ocijenio je da se sa nezavisnošću Crne Gore nikada neće pomiriti ni desničarska, nacionalistička Srbija, kao ni veliki dio građana Srbije.

“Oni se nikada neće pomiriti sa državnom nezavisnošću Crne Gore. Tim prije što je upravo u Crnoj Gori, odnosno odlaskom Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom, ključno umoren velikodržavni projekat srpskog nacionalizma”, rekao je Bešlin za nedeljnik BiH Dani iz Sarajeva, prenosi Beta.

Bešlin je kazao da bi od Crne Gore bio napravljen “ruski nosač aviona na Mediteranu” da je u toj državi pobijedila “rusofilska, antievropska i nacionalistička opozicija” čime bi se “do neslućenih razmjera” pojačao i pritisak na Srbiju i Balkan, koji ni sada nije mali.

“Onaj ko ne razumije geopolitičke igre oko Balkana i pokušaje da se preko pokorenih Crne Gore, Srbije, dijela Bosne i Hercegovine i Makedonije, zabije klin između istočnog i južnog krila NATO-a, taj ništa ne zna. Po mom sudu, to je način da se od Balkana pravi nova Sirija”, ocijenio je Bešlin.

Bešlin je uvjeren da pobjeda prozapadnih snaga u Crnoj Gori “u izvjesnoj mjeri” olakšava položaj Srbije i donekle ublažava pritisak na nju.

“Medijski, ekonomski, obavještajno i vojno Rusija je u Srbiji već dovoljno prisutna. U tom smislu, ruski pritisak na Srbiju se pojačava, s tim da to više nije samo “meka moć”, već i mnogo konkretnije stvari. Za sada, Srbija ne pruža neki organizovan otpor Moskvi, kao što to čini Crna Gora”, rekao je Bešlin.

Bešlin je ocijenio da se stvara utisak da se Beograd sve više okreće Rusiji, dok su “kontrolisani mediji naglašeno antievropski i neprijateljski prema Zapadu”.

On je optužio predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da su osobe koje se stavljaju u ulogu “tumača i zaštitnika ruskih interesa”.

0 Comments

Submit a Comment