Bugarska: Usvojen zakon o zabrani nošenja burki

Bugarski parlament podržao je danas zabranu prekrivanja lica na javnim mjestima.

Prema usvojenom zakonu, niko ne može da prikrije lice na javnim mjestima, a u slučaju njegove povrede kazne su od 100 eura za prvi prekršaj do 750 eura za svaki sljedeći.

Kaznene odredbe neće se primjenjivati ukoliko je neophodno da se takva odjeća nosi u slučaju zdravstvenih problema, obavljanja profesije, u okviru sportskih, kulturnih, obrazovnih i sličnih dešavanja, u vjerskim objektima i kada je to zakonom odlučeno drugačije,prenosi RSE.

Prije početka debate o navedenom zakonu, poslanici stranke bugarskih Turaka – Pokret za prava i slobode predložili su da se on ne razmatra u parlamentu, budući da se, prema njihovom mišljenju, pruža prilika “revanšističkim, radikalnim i nezdravim snagama da traže povoda za osvetu”.

U više evropskih zemalja tokom proteklih mjeseci zabranjeno je nošenje burke s ciljem pooštravanja kontrole u prevenciji islamističkih napada.

Bugarska je, sa oko 13 odsto građana muslimanske vjeroispovesti, zemlja sa najvećim brojem muslimana u EU.

Objavio/la na 16:35. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-