IA: 60 miliona eura potrošeno van očiju javnosti

by | sep 27, 2016 | Novosti, Priča dana | 0 comments

transparentnost, ilustracijaInstitut alternativa (IA), nevladina organitacija iz Podgorice, apelovala je danas na Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama “da u što skorijem roku odluči o žalbi Instituta alternativa na rješenje Generalnog sekretarijata Vlade iz marta ove godine, kojim su sve informacije o radu Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve proglašene povjerljivim”.

“Ukupna sredstva potrošena na liniji ‘tekuće budžetske rezerve’ za prethodne četiri godine iznose 62 miliona eura. Kako su svi podaci o radu Komisije tajni, ne možemo ni pretpostaviti koji dio ovog iznosa je utrošen kroz njihove odluke niti naslutiti u koje svrhe je novac potrošen i kome je otišao”, navedeno je u informaciji za medije koju je potpisao predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk.

Muk informiše da je odbijen zahtjev IA za slobodan pristup informacijama koje se odnose na zahtjeve koje je Komisija primila 2015. godine, odluke o raspodjeli sredstava, izvještaje, konstatacije, ocjene i predloge zaključaka, kao i zapisnike sa sjednica Komisije.

“Naš zahtjev je odbijen jer je Generalni sekretarijat Vlade proglasio sve podatke o radu ove vladine komisije zaštićenim, tajnim podatkom, pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”. neveo je Muk.

IA smatra da je obrazloženje o skrivanju informacija zbog zaštite ličnih podatka neubjedljivo i da predstavlja zloupotrebu odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Zabrinuti smo zbog ovakve prakse skrivanja informacija o značajnoj budžetskoj potrošnji tekuće rezerve, koja je diskrecione prirode i odnosi se na transfere pojedincima i pravnim licima, regulisana samo opštim pravilnikom iz 2009. godine. Dok informacije o radu Komisije, koja ne polaže račune nikom sem Vladi, ne budu dostupne javnosti, imamo pravo da sumnjamo da su se sredstva iz ‘tekuće budžetske rezerve’ zloupotrebljavala za izborne svrhe”, zaključuje Muk.

0 Comments

Submit a Comment