Otkriven način usporavanja starenja?

starenjeNaučnici iz SAD i Brazila vjeruju da su otkrili način kako da uspore starenje. Oni smatraju da tajna leži steroidnim hormonima.

Sterodini hormoni su steroidi koji dejstvuju kao hormoni. Mogu se grupisati u pet grupa na osnovu receptora za koji se vezuju: glukokortikoidi, mineralokortikoidi, androgeni, estrogeni, i progestageni.

Ovi hormoni mogu da stimulišu proizvodnju telomeraze, enzima koji se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, i za koji naučnici smatraju, da može da uspori starenje, pa ga nazivaju i “ćelijskim eliksirom mladosti“, prenosi Sputniknews.

Naučnici su koristili veštačke polne hormone kako bi stimulisali proizvodnju telomeraze, pokazuje istraživanje.

Enzim telomeraza se u embrionu, kada je tkivo u fazi formiranja, nalazi praktično u svakoj ćeliji. Nakon ovog perioda, samo će ćelije koje se stalno dijele, poput ćelija krvnog sistema, nastaviti da ga proizvode.

Naučnici kažu da jedan od procesa povezanih sa starenjem jeste progresivno skraćenje telomera — kratkih ponovljenih nizova nukleotida na krajevima hromozoma koji ga štite od razgradnje. Nešto poput plastičnog završetka na krajevima pertli, upoređuju oni.

Oni objašnjavaju da svaki put kada se ćelija dijeli, njeni telomeri postaju sve kraći sve dok ne dođe do toga da ćelija više ne može da se dijeli i umire. Telomeraza, međutim, može očuvati dužinu telomera netaknutom, čak i nakon diobe ćelija.

Naučnici kažu da neke ćelije izbjegavaju starenje koristeći telomerazu za produžavanje svojih telomera kroz sekvence DNK i tako čuvaju sposobnost da se umnožavaju i “ostanu mlade“.

Objavio/la na 16:08. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-