Bijelo Polje:Svaka deseta osoba koristi droge

by | jul 28, 2016 | Novosti | 0 comments

Problem narkomanije u Bijelom Polju sve je izraženiji, a procjena je da svaka deseta osoba u tom gradu koristi droge, saopšteno je tokom konsultacija NVO Juventas i Link sa mladima Bošnjačke stranke.

Konsultacije su održane u Bijelom Polju, u okviru kampanje Pruži podršku, a ne kažnjavaj.

“Procjenjuju da svaka deseta osoba u ovom gradu koristi droge, a poseban problem ističu korišćenje alkohola i klađenje od maloljetnih osoba“, kaže se u saopštenju direktorke programa smanjenja štete organizacije Juventas, Tijane Žegure.

Prema njenim riječima, mladi Bošnjačke stranke su mišljenja su da u 95 odsto slučajeva maloljetni srednjoškolci kupuju alkoholna pića u lokalima.

Kako je navela Žegura, oni smatraju da je poseban problem u takvim slučajevima što je upotreba alkohola društveno prihvatljiva, te da mladi vrlo rijetko snose posljedice zbog ovakvog ponašanja, prenosi Mina.

Ona je podsjetila da je prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prikupljenim tokom ESPAD istraživanja među srednjoškolcima u Crnoj Gori u 2015. godini, 72 odsto učenika smatra da je alkohol vrlo lako dostupan mladima, a 27 odsto njih da je i marihuana vrlo lako dostupna, dok skoro svaki peti učenik navodi isto i za ekstazi.

“Pored toga, 78 odsto maloljetnika navodi da su probali alkohol, a 40 odsto i da su pili u prethodnih 30 dana. Takođe, deset odsto njih je navelo da je koristilo droge“, ukazala je Žegura.

0 Comments

Submit a Comment