Dačić: Turska i CG mogu, a mi ne, sramota

Šokiran sam odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom, izjavio je Ivica Dačić ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Srbije.

“Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namjere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa”, navodi Dačić.

Kako kaže, Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

“Srbija je ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju, zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokira Hrvatska i Velika Britanija”, ističe on, prenosi RSE.

“Ne blokira nas EU, jer me niko ne može ubijediti da cijela EU nije uticajnija od Hrvatske. Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je protjerala više od 200 hiljada Srba u akciji Oluja vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti mjerilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smjeru”, dodaje Daćić ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi.

Osim toga, on navodi da je odluka EU neprihvatljiva za Srbiju i da će predložiti mandataru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

EU je otvorila danas još dva pregovračaka poglavlja sa Crnom Gorom i jendo pregovračko poglavlje sa Turskom, saopšteno je nakon sastanka Savjeta ministara u Briselu.

Objavio/la na 18:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-