Savjet RTCG treba da radi svoj posao

by | jun 10, 2016 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Piše: Goran Đurović*

TVSavjet RTCG ne radi još uvijek svoj posao na odgovoran način. Umjesto da se nakon podnošenja ostavki nastavi sa jasnim zahtijevima u cilju poboljšanja kvaliteta informativnog programa TVCG, Savjet se zadovoljio kadrovskim promjenama koje same po sebi ne moraju dovesti do rezultata.

Većina članova Savjeta RTCG nije prihvatila moj predlog na prethodnoj sjednici održanoj 6. juna da se generalnom direktoru ostavi rok od 12 mjeseci nakon kojeg RTCG treba da bude prva po povjerenju građana i građanki. Predlog je sadržao i sankciju-ukoliko taj cilj ne bude ispunjen do 1. jula 2017. godine, Savjet bi trebao da smijeni generalnog direktora. Samo je koleginica Dragana Tripković dala podršku ovom predlogu.

Jedan od mogućih zakjučaka zašto većina članova Savjeta izbjegava postavljanje ovakvog cilja je da rade za interese DPS-a koji je imao naklonjenost informativnog programa u prethodnim decenijama ili da rade za interese TV Vijesti koja ima najveće povjerenje građana.

Nakon dvije godine rada aktuelnog saziva Savjeta RTCG, još uvijek ne postoji jasno opredjeljenje kod većine članova ovog tijela da se preduzmu neophodne mjere koje mogu doprinijeti da se povjerenje građana i građanki u RTCG vrati.

Savjet RTCG nije do sada postavio jasne i mjerljive ciljeve generalnom direktoru od čijeg ispunjenja treba da zavisi njegov dalji opstanak na toj funkciji. Prema važećem Zakonu o javnim radio-difuznim servisima, Savjet jedino može postavljati zadatke i ciljeve generalnom direktoru koji dalje treba da osigura njihovo ispunjenje. Savjet ne čini dovoljno da se u RTCG uvede odgovornost za rezultate rada. Većina članova Savjeta još uvijek svoju ulogu doživljava više kao savjetodavnu nego kao upravljačku. Vjerujem da je dvije godine bilo više nego dovoljno da članovi Savjeta shvate da je RTCG javno preduzeće u kojem ovo tijelo ima najveću odgovornost jer predstavlja interese građana.

Iskustvo sa ostavkama bivšeg menadžmenta odgovornog za loš informativni program TVCG bi moralo da bude opomena. Savjetu RTCG je trebalo skoro šest mjeseci da svoje zaključke o potrebnim kadrovskim promjenama u TVCG iz novembra 2015. godine uvrsti u svoj godišnji izvještaj o radu. Veliko je pitanje da li bi došlo do bilo kavih kadrovskih promjena u TVCG da se, na žalost, nisu u ovaj proces umiješali stranački motivi i zahtijevi što ukazuje na sve slabosti javnog servisa.

*Autor je član Savjeta RTCG

0 Comments

Submit a Comment