Evropski sud: Poslodavci mogu zabraniti nošenje hidžaba

Ekspert Evropskog suda Juliane Kokott je izjavila da poslodavci u Evropskoj uniji mogu da zabrane svojim radnicima nošenje hidžaba na poslu, pod uslovom da se zabrana bazira na opštem pravilu koje se tiče zabrane “nošenja vidljivih političkih i vjerskih oznaka”, a ne na predrasudama prema određenoj religiji, objavio je Evropski sud pravde u Luksemburgu.

Kokott kaže da je zabrana nošenja marame prihvtaljiva ako je “bazirana na generalnom pravilu kompanije koje zabranjuje svaki vidljivi politički, filozofski ili religiozni simbol na radnom mjestu”, prenosi RSE .

Mišljenje Evropskog suda pravde objavljeno je danas, pošto je belgijski sud zatražio pojašnjenje šta zabranjuju evropski zakoni protiv diskriminacije.

Kompanija za fizičko obezbjedjenje otpustila je recepcionarku Samiru Acbitu koja je insistirala da na poslu nosi hidžab.

Ona je izgubila spor protiv diskriminacije pred dva belgijska suda, a njen slučaj sada se nalazi u kasacionom sudu koji je zatražio mišljenje EU.

Objavio/la na 21:00. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-