Objavljeni dokumenti o saradnji Asada i ID

by | maj 3, 2016 | Novosti | 0 comments

Islamska država i režim Bšara al Asada sklopili su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, dokazuju dokumenti koje je objavilo Skaj njuz.

Prema informacijama iz dokumenata, jedan od sporazuma je sklopljen oko borbi koje su se vodile za drevni grad Palmiru. Dokumenti dokazuju da ID regrutuje i trenira strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se, do sada, vjerovalo, prenosi Index.hr.

U jednom pismu datiranom u vrijeme prije nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru stoji: “Povucite svu tešku artiljeriju i protivzračnu odbranu iz Palmire u provinciju Raka”, dok u drugom stoji zahtjev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke grupe sve do granica sa sirijskim režimom kako bi se razmjenjivala nafta za đubrivo. U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara al Asada i ID dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom ID uoči napada sirijske vojske.

“Za nas u Evropi svaki dogovor između dvije stvari je jako loš. Prvo zato što Asad i ID terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još veće patnje, a posledično i do porasta broja izbjeglica”, rekao je profesor Entoni Glis sa Univerziteta u Bakingemu. Kako kaže, ovakvi dogovori mogu samo da osnaže ID.

“Mi na Zapadu moramo da pritiskamo ID kako bismo spriječili da se teroristi izmigolje”, dodao je on.

0 Comments

Submit a Comment