Na sjeveru EU dijele tablete joda

Vlade Belgije i Holandije su “u cilju sprečavanja posledica havarije u nuklearnim elektranama” odlučile da stanovništvu podijele tablete joda.

Tablete joda smanjuju opasnost od raka tiroidne žlijezde u slučaju radijacije, a belgijska ministarka zdravlja, Magi de Bok, saopštila je da će preventivno biti podijeljen prvo djeci i trudnicama, a potom i svom stanovništvu na potezu od sto kilometara od nuklearnih elektrana u Belgiji, ali i Holandiji i Francuskoj, prenosi Beta.

Ministarka de Bok je naglasila da su to prevashodno preventivne mjere imajući u vidu iskustva posle nuklearnih havarija u svijetu, poput udesa nuklearke u Fukušimi u Japanu.

Oko bezbjednosti i opravdanosti produžetka rada nekih reaktora u dve belgijske nuklearke bilo je dosta rasprava u belgijskim političkim krugovima i javnosti.

Komentatori zapadnoevropskih medija navode i da je u pitanju strah od napada islamskih terorista na belgijske nuklearke, imajući u vidu da je policija otkrila da su počinioci krvavih napada na briselski aerodrom i metro imali i planove belgijskih nuklearnih centrala.

Holandska vlada je naručila 15 miliona tableta s jodom koje će biti podijeljene stanovništvu koje živi u blizini jedine nuklearke u Holandiji, kao i blizu granice s Belgijom i Njemačkom koja takodje ima jednu nuklearku, saopštila je holandska ministarka zdravlja Edit Shipers, naglasivši da se to čini pošto su i belgijske vlasti preduzele takvu mjeru.

Objavio/la na 20:35. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-