Dubrovnik sa fusnotom

by | apr 26, 2016 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: KUPEK

Početkom 2016. godine bend Izae objavio je album – kompilaciju pod nazivom “Snivatelj snima”. Riječ je o novim izvođenjima starih pjesama pa smo to iskoristili kao povod za skok u Dubrovnik i za razgovor sa Adom, Jadrom i Dejanom (AJD). Priča je ovo o bendu i o “Dubrovniku sa fusnotom”, o Dubrovniku iza Dubrovnika koji vidite svaki dan.

Ada-Jadro-DejanNakon deset godina postojanja početkom ove godine pod etiketom „Noisy Night Records“, našeg drugara Matije Habijanca, objavljen je album „Snivatelj snima“, benda Izae. Riječ je, u neku ruku, o kompilaciji objavljenih pjesama na prethodnih pet albuma, ali u potpuno novim aranžmanima o čemu smo pričali sa trojcem AJD.

Ado nam je otkrio i kako je sve počelo prije tih deset godina i što je presudilo da od skice pjesama objavi prvi album „Halucinacije, Belzebubov valcer i miran razgovor“. Svi albumi se mogu naći i preslušati, pa čak i skinuti, sa njihove bandcamp strane.

Kako se sam Ado snalazio dok je pjesme pisao za sebe a kako kad iza njegovih tekstova stoji glas Jadre?

Samo bitisanje u Dubrovniku za naše drugare ipak ne pričinjava neko ograničenje jer ambijent utiče na njihovu kreativnost i Izae ne bi bio ovakav kakvim ga imamo prilike čuti da je drukčije. Kako sam Ado kaže: „boje sredine uđu u pjesmu“, a ljudi često od Dubrovnika ne vide Dubrovnik.

Dotakli smo se i dubrovačke glazbene i kulturne scene sa akcentom na dva genijalca Otpisanimatora i Mr. Guda. Hip-hop i Dubrovnik? Teško shvatljivo ali ostvarivo.

Neizbježno je bilo i pitanje usporedbe Rijeke i Dubrovnika, dva grada kandidata za Evropsku prestonicu kulture. Jedan je morao izgubiti, a to je bio Dubrovnik? Kako i zašto i može li sam poraz postati polazna osnova za otkrivanje „Dubrovnika iz fusnote“? Opet Adin citat.

Slušajte KUPEK # 153 i Izae i učinite sebi uslugu. Zatvorite oči i zaboravite na slike grada koje svakodnevno gledate putem ekrana, slika itd. Zaronit ćete u Dubrovnik sa fusnotom u kom preovladavaju mirisi i boje.

0 Comments

Submit a Comment