Nagrada za zločin – poniženje za žrtve

by | apr 5, 2016 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Piše: Tim ANIMA

žrtve zaslužuju priznanje i pamćenjeRat u Bosni i Hercegovini  počeo je 6. aprila 1992. i prema “Bosanskoj knjizi mrtvih“, ubijeno je 95.940 ljudi, a od toga 81% Bošnjaka, 11% Srba , 7% Hrvata. Protjerano je 2 miliona ljudi, silovano preko 20.000 žena … Na žalost, žrtve teških zločina i dalje nisu dobile pravdu. Neke presude Haškog tribunala (posebno Perišić, Karadžić, Šešelj…) podstiču nekažnjivost zločina, vrijeđaju dostojanstvo žrtava i preživjelih.

Najnovija  presuda Vijeća Haškog tribunala  od 31. marta 2016. kojom se zaštitno lice politike etničkog čišćenja i genocida sa prostora bivše Jugoslavije Vojislav Šešelj oslobađa po svim tačkama optužnice za ratne zločine predstavlja skandal bez presedana. Ovom presudom jača nacionalističko-militaristička klima u cijeloj regiji i dodatno se produbljuje etnička i svaka druga netrpeljivost.

Ovom presudom duboko su ponižene žrtve Šešeljeve zločinačke ideje ”Velike Srbije“. Vijeće Haškog tribunala je iznevjerilo ideju pravde i princip kažnjivosti zločina,  a agresivni rat i etničko čišćenje proglašeni su legitimnim oblicima ponašanja.

Čestitka slobode Šešelju  od strane premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, podrška je politici koju je Vojislav Šešelj zagovarao i zagovara, i doprinos atmosferi nekažnjivosti  ratnih, ali i drugih vidova zločina koji u kontinuitetu daje vladajuća elita na čelu sa premijerom. Cinično je u Crnoj Gori zagovarati revizije sudskih presuda ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore  a istovremeno podržavati inspiratore i učesnike  ratnih zločina i etničkih čišćenja koji su doveli i do zločina Crne Gore i u Crnoj Gori.

U srijedu 6. aprila u 17h na Trgu od oružja  u Kotoru organizujemo performans  u sklopu akcija za mir koje Anima realizuje povodom aktuelne političke krize u zemlji, svake srijede, sve dok se kriza ne razriješi. Ovog puta se pridružujemo akciji Žena u Crnom Beograd i izjavljujemo da ćemo zajedno sa njima i sa drugim organizacijama koje dijele naše ciljeve:

–              Nastaviti da stvaramo nove vidove zadovoljavanja pravde;

–              Nastaviti sa jačanjem solidarne zajednice žrtava izvan i iznad državnih i etničkih granica i podjela;

–              Nastaviti da vršimo pritisak na institucionalni pravni sistem i na međunarodnom i na nacionalnom nivou za revidiviranje nepravičnih presuda;

–              Nastaviti da insistiramo na procesu suočavanja sa prošlošću, preuzimanju odgovornosti Crne Gore  za rat u BiH, borbi protiv poricanja zločina, jer je to put do pravednog mira i regionalne stabilnosti.

——————-

*ANIMA je Centar za ženske i mirovne studije

0 Comments

Submit a Comment