Nova studija otkrila zabrinjavajuće podatke o tabletama protiv bolova

tabletePrema istraživanju doktora Mortena Šmita s danskog Arhus univerziteta, ljekovi koji pomažu kod bolova (ketonal, voltaren, brufen, ibuprofen) izuzetno su opasni za srčane bolesnike, piše Inquistr News.

Već nekoliko godina se zna da nove vrste nesteroidnih antireumatika mogu izazvati infarkt srca. Zbog toga se neke novije vrste povlače sa tržišta.

Ova studija je, međutim, ustanovila da i starije vrste ovog lijeka povećavaju rizik od srčanih udara.

Studija je proučavala veliki broj statističkih podataka pacijenata koji su uzimali nesteroidne antireumatike. Rezultati su zabrinjavajući i trebali bi da ubrzaju European Society of Cardiology da izda nova uputstva ljekarima da znaju koje rizike treba uzeti u obzir kada propisuju ove ljekove.

Studija je rađena u saradnji 14 evropskih univerziteta i bolnica i vodećih evropskih kardiologa. Objavljena je ove sedmice u European Heart Journalu, prenosi telegram.hr.

Prošle godineje je američka FDA ocijenila da se i pacijenti bez istorije srčanih bolesti suočavaju sa povećanim rizikom srčanih udara.

Prijašnje studije su pokazale i da nesteroidni antireumatici utiču na efikasnost antidepresiva i oštećuju jetru. Izuzetno oprezni moraju biti pacijenti sa upalom jetre, cirozom, bolestima bubrega i hepatitisom. Ovi ljekovi mogu izazvati čir na želucu ili dvanaestercu.

Objavio/la na 20:30. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-