Tužioci odgovorili Upravi policije

ivica stanković foto Dan“Državno tužilaštvo neće se upuštati u javne polemike sa menadžmentom Uprave policije, već će se u svom djelovanju pridržavati zakonskih propisa, prema kojima je Tužilaštvo institucija koja rukovodi izviđajem i istragom”, poručio je vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković, reagujući na učerašnje saopštenje Uprave policije u kome su izrečene teške optužbe na račun Specijalnog državnog tužilaštva.

“Podsjećamo da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore policija postupa po nalogu Tužilaštva. Zakon takođe propisuje da prikupljene dokaze Tužilaštvo prezentuje sudu, a ne menadžmentu Uprave policije. Napominjemo da zaštitu svakom građaninu Crne Gore, koji nije prekršio propise, bez obzira na profesiju, pružaju isključivo Ustav i zakon. Učinioce krivičnih djela ne može, niti smije, štititi ni jedna grana vlasti, zbog čega zaštitu od postupanja Tužilaštva, kao samostalnog organa, ne treba ni tražiti od zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti.

Niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova, a samim tim ni da ometa pravdu i sprečava Državnog tužioca da samostalno donese ili ne donese neku odluku, za čiju pravnu validnost je svakako odgovoran. U suprotnom, stvaranjem pritiska na eventualna buduća postupanja suda po zahtjevu Tužilaštva, na sceni u Crnoj Gori bi imali stradanje prava i pravnog poretka, pri čemu treba imati u vidu da je Državno tužilaštvo ustavna kategorija”, rečeno je u saopštenju vrhovng državnog tužioca.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je poručio da on za svoj i rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) odgovara vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

On je, odgovarajući na optužbe iz Uprave policije u vezi sa hapšenjem i pritvaranjem dvojice njihovih službenika, saopštio da je “SDT sve radnje preduzelo u skladu sa Ustavom Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku i Zakonom o SDT”.

On je poručio da će SDT i u narednom periodu bezrezervno, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, preduzimati radnje i mjere iz svoje nadležnosti, koje su usmjerene na gonjenje učinilaca krivičnih djela.

Objavio/la na 17:17. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-